ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >FT: Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ελληνικού ατυχήματος /

FT: Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ελληνικού ατυχήματος



«Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην προοπτική ενός ελληνικού ατυχήματος», αναφέρει ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times. Αυξάνονται οι πιθανότητες της Ελλάδας για μία άτακτη χρεοκοπία που θα προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες στις τράπεζες της χώρας και στο σύνολο της Ευρωζώνης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες για επέκταση της κρίσης στην Ισπανία βάζοντας όλη την ευρωζώνη σε κίνδυνο.

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται από την εφημερίδα σε όσα εξελίχθηκαν χθες στην Αθήνα. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαδηλωτών που συνοδεύτηκαν και με συρράξεις οδήγησαν τον πρωθυπουργό να απειλήσει με παραίτηση, αναφέρει το άρθρο. «Το γεγονός αυτό προκάλεσε απότομη αύξηση των περιφερειακών αποδόσεων των ομολόγων και οδήγησε τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds) σε νέο ιστορικό ρεκόρ».

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αυτό το καλοκαίρι και αυτό θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ανησυχητικό αντίκτυπο για το σύνολο της ευρωζώνης», δήλωσε αναλυτής. «Το σενάριο ατυχήματος» κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους επενδυτές που σπεύδουν να αγοράσουν μονοετή credit default swaps τα οποία αναμένεται να δώσουν υψηλά κέρδη σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες.

Αναφορά γίνεται και στην αδυναμία των Ευρωπαίων να βρουν κοινή γραμμή για το σχεδιασμό του νέου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα. Η παράλειψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να άρουν το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε σχέση με την Ελλάδα, κάνει τους φορείς χάραξης πολιτικής στις αγορές να χάνουν την υπομονή τους, γράφει η εφημερίδα. Η παραπάνω αδυναμία ενισχύεται και από τις μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς και την πολιτική αστάθεια στην Αθήνα. Όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων τα οποία σημείωσαν αύξηση 160 μονάδες βάσης υψηλότερα, φτάνοντας 28,02%.

Τα ελληνικά πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου έπιασαν τις 1700 μονάδες βάσης. Επίσης, κατηγοριοποιούνται με πιθανότητα 75% για αδυναμία πληρωμής για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα. «Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα σημείωσαν μεγάλη αύξηση», τονίζει η εφημερίδα.


Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/186522/null/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |