ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >’γριες συγκρούσεις στο Σύνταγμα /

’γριες συγκρούσεις στο Σύνταγμα



Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στο Σύνταγμα και στους περιμετρικούς δρόμους από εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές μεταξύ τους.

Στις 17.00 αποκλιμακώθηκε η ένταση, και οι "αγανακτισμένοι " πήραν πάλι θέση μπροστά από τον "’γνωστο Στρατιώτη" με ειρηνικές διαθέσεις, ενώ διαδηλωτές καθάρισαν την περιοχή. Από τα επεισόδια υπήρξαν 30 τραυματίες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 18 προσαγωγές και 2 συλλήψεις.

Εκτεταμένα επεισόδια

Περιφερειακά της πλατείας και κυρίως της λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου συγκεντρώθηκε ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, στις οδούς Νίκης, Καραγεώργη Σερβίας, αλλά και στις Βουκουρεστίου, Κριεζώτου, Πανεπιστημίου, Σταδίου και σε κάθετους δρόμους, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων, που έφεραν ρόπαλα και εκτόξευαν μολότοφ και πέτρες σε άνδρες της αστυνομίας, που απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών, η οποία προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα- ακόμα και εντός του Μετρό του Συντάγματος- στους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Στις 3 το μεσημέρι υπήρξαν συγκρούσεις επί της Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας, όπου κουκουλοφόροι εκτόξευσαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ που φρουρούσαν το υπουργείο Οικονομικών. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Επί τόπου παρέμεναν εκατοντάδες "Αγανακτισμένοι", οι οποίοι προσπαθούσαν εις μάτην να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους.

Στις 3.30 οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον των τριών μεγάλων ξενοδοχείων, επί της πλατείας, σπάζοντας τζάμια και μάρμαρα με βαριοπούλες και άλλα αντικείμενα. Εισέβαλαν, μάλιστα, στο Ξενοδοχείο "King George", προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον χώρο υποδοχής.

Λίγο πριν τις 17.00, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, με τη συνδρομή των ομάδων "ΔΙΑΣ" και "Δ", προχώρησαν σε επιχείρηση- σκούπα προκειμένου να διαλύσουν τις ομάδες των ταραξιών. Εκτοξεύθηκαν δεκάδες δακρυγόνα, ενώ η καταδίωξη και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν προς την οδό Πανεπιστημίου.



Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Περί τη 1 το μεσημέρι έφθασαν μπροστά από τον "’γνωστο Στρατιώτη" ομάδες κουκουλοφόρων, που επιχείρησαν να προκαλέσουν συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις- έγινε ρίψη μολότοφ επί της λ. Αμαλίας. Οι κουκουλοφόροι απωθήθηκαν από τους "Αγανακτισμένους", οι οποίοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης. Σε εκείνη τη φάση υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ακροδεξιούς.

Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης, με αποτέλεσμα το πλήθος να οπισθοχωρήσει προς το κέντρο της πλατείας, με κατεύθυνση προς την Ερμού, ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν επί τόπου. Οι οργανωτές της διαδήλωσης έκαναν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα, ζητώντας από τον κόσμο να παραμείνει στο Σύνταγμα, περιφρουρώντας τη συγκέντρωση.

Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκε τροχονόμος στην έξοδο του Μετρό στο ύψος της "Μεγάλης Βρετανίας". Σε πρώτη φάση διαδηλωτές προστάτευσαν τον αστυνομικό, τον οποίο κατόπιν μετέφερε ασθενοφόρο σε κοντινό Νοσοκομείο.

Ένταση σημειώθηκε, νωρίτερα, και στη Ρηγίλλης, όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς την Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.

Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, στη συμβολή των δρόμων Περικλέους και Λέκκα. Οι δράστες τον χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Τέλογλου "υπέστη μετατραυματική αμνησία και εκδορές στο μάγουλο και θα παραμείνει στο νοσοκομείο".

Ο κυβερνοχώρος βρίθει από αναρτήσεις που αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των κουκουλοφόρων λειτούργησαν προβοκατόρικα, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα. Κυκλοφόρησε, δε, και φωτογραφία που δείχνει νεαρό να μεταφέρει ρόπαλα δίπλα σε αστυνομικές δυνάμεις. Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι ο εν λόγω είναι μετανάστης από το Μπαγκλαντές και συνελήφθη. Ο ίδιος είπε ότι πληρώθηκε με 10 ευρώ για να μεταφέρει τα κοντάρια.



Επίθεση κατά των οχημάτων των κκ. Παπανδρέου και Παπούλια

Περί τις 11.30, επίθεση με αυγά και νεράντζια δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επί της Β. Γεωργίου, από πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στη Β. Κωνσταντίνου, τη Ριζάρη, μέχρι και στο ύψος του Χίλτον.

Διαδηλωτές εμπόδισαν, επίσης, βουλευτές να φτάσουν στην Βουλή. Πολλοί είναι οι βουλευτές που έφθασαν στη Βουλή με μοτοσικλέτες, φορώντας κράνη.

Εννέα τραυματίες

Τριάντα (29 άνδρες και μία γυναίκα) είναι οι τραυματίες, που διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οκτώ από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Οι υπόλοιποι, που παραμένουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, φέρουν ελαφρά χτυπήματα και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ένας τραυματίας αστυνομικός διακομίσθηκε νωρίτερα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ η ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο για ακόμα έναν τραυματία αστυνομικό.

Μέγα πλήθος στη συγκέντρωση

Δεκάδες χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους, στο πλαίσιο του καλέσματος των "Αγανακτισμένων", αλλά και της γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν πορείες της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Η ΕΛ.ΑΣ είχε στήσει πολλά Οδοφράγματα γύρω από τη Βουλή- ενδεικτικά επί της Β. Σοφίας (στο ύψος της Ζαλοκώστα) στήθηκε σιδερένιος φράχτης. Στις 12.30 σημειώθηκε ένταση με διαδηλωτές που πολιόρκησαν το φράκτη, σε μία προσπάθεια να τον ρίξουν. Τελικά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Έντονη είναι η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ) στους γύρω δρόμους, πολλοί εκ των οποίων έχουν αποκλεισθεί, ενώ πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται εντός του προαυλίου χώρου του Κοινοβουλίου.

Η Αστυνομία προχώρησε το πρωί σε 10 προσαγωγές- πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολίτες αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά.


Το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ έκαναν τα επεισόδια στην Αθήνα


Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, real-democracy.gr ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |