ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Ηγεσία και Διοίκηση σε έναν κόσμο που αλλάζει /

Ηγεσία και Διοίκηση σε έναν κόσμο που αλλάζει



Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε, στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, η τελετή έναρξης του διεθνούς Συνεδρίου «Ηγεσία και Διοίκηση σε έναν κόσμο που αλλάζει. Μαθήματα από την Αρχαία Ανατολική και Δυτική Φιλοσοφία», το οποίο συνδιοργανώνουν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Το Συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Τρίτη, 14 Ιουνίου, πραγματεύεται τη χρησιμότητα της διδασκαλίας των αρχαίων φιλοσόφων στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν εξελίξεις και καινοτόμες προσεγγίσεις στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες βασίζονται στις θεμελιώδεις αρχές της αρχαίας Ανατολικής και Δυτικής Φιλοσοφίας.

Αυτό ήταν και το θέμα του χαιρετισμού που απηύθυνε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα κοινά σημεία της διδασκαλίας του Αριστοτέλη με αυτήν του Κομφούκιου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μεγάλων ανατροπών.

«Η αντιμετώπιση μιας κρίσης δεν είναι αποτέλεσμα μόνο τεχνοκρατών ή συνταγών. Χρειάζεται βαθιά ανάλυση και των πολιτισμικών δεδομένων, καθώς η κρίση έχει σχέση με τις ηθικές αξίες, όχι μόνο με την οικονομία και τα τεχνοκρατικά δεδομένα», σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι σε αυτό το σημείο τα διδάγματα των αρχαίων φιλοσοφιών Ελλάδας και Κίνας συναντώνται.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην διδασκαλία του Αριστοτέλη από τα Ηθικά Νικομάχεια, όπου ορίζεται η φρόνηση ως μια πολύ σύνθετη διαδικασία, η οποία ισοδυναμεί, όπως είπε η υπουργός, με ανάλυση, σταθμισμένες αποφάσεις, καινοτόμες λύσεις, αξιολόγηση μεθόδων και συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Η φρόνηση αποτελεί «βασική αρετή της πολιτικής ηγεσίας, προϋποθέτει δεινότητα, δηλαδή λογισμό, γνώση, εμπειρία, ικανότητα και δύναμη», πρόσθεσε και έκανε λόγο για τις αντίστοιχες αρχές από την διδασκαλία του Κομφούκιου περί της «ικανότητας να πράττει κανείς το σωστό στον κατάλληλο χρόνο, της σημασίας της αμοιβαιότητας και της ορθότητας που αποβλέπει στην διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών και της ικανότητας να εκπληρώνει άριστα τις ευθύνες του απέναντι στους άλλους».

Η κυρία Διαμαντοπούλου χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας ως δείγμα εξωστρέφειας, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα και του Υπουργείου Παιδείας.

Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/185277/igesia-kai-dioikisi-se-enan-kosmo-pou-allazei/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |