ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Πέθανε ο φιλέλληνας Πάτρικ Λι Φέρμορ /

Πέθανε ο φιλέλληνας Πάτρικ Λι ΦέρμορΤην τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή(10/6) σε ηλικία 96 ετών, ο Πάτρικ Λι Φέρμορ. Ταξιδιωτικός συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδας, ο Φέρμορ μεταβλήθηκε από έναν φιλέλληνα σε έναν μεγάλο Έλληνα που συμπορεύτηκε με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας και συμμετείχε στη διαμόρφωση τους.Ως περιηγητής βρέθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών και από τότε πάντα επέστρεφε στη χώρα μας, και έγραφε γι' αυτήν. Πολέμησε στην Αλβανία, ενώ από το 1941 ως τη Μάχη της Κρήτης, έλαβε μέρος στην κρητική αντίσταση.

Έζησε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά.

Τιμήθηκε με το Παράσημο Διακεκριμένων Υπηρεσιών το 1944 και το Παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1943, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ηρακλείου Κρήτης.
Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Βραβεύτηκε πολλές φορές για το συγγραφικό του έργο.

Το υπουργείο Πολιτισμού, εξέδωσε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθειά θλίψη της για την απώλεια του Patrick Leigh Fermor. Ο Patrick Leigh Fermor, ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του. Απ' την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα, που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Fermor δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του Fermor ήταν πως «πατρίδα είναι εκεί όπου έχουμε τα βιβλία μας. Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο». ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://cosmo.gr/Books/327903.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |