ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Προβληματισμός και ψυχοθεραπεία για το Μεσοπρόθεσμο /

Προβληματισμός και ψυχοθεραπεία για το Μεσοπρόθεσμο



Γενική σύρραξη επικράτησε κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να συγκεντρώνει επάνω του την οργή των βουλευτών της συμπολίτευσης, αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επί δεκατρείς σχεδόν ώρες, οι βουλευτές που λάμβαναν τον λόγο μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας απηύθυναν δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της πολιτικής του Υπουργείου Υγείαςυ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περισσότεροι από 80 ζήτησαν να τοποθετηθούν επί της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και επί των πρωτόγνωρων λαϊκών κινητοποιήσεων που γνωρίζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Αμφισβήτησαν, μάλιστα, ανοικτά τους λόγους της αποτυχίας του «Μνημονίου 1», αφήνοντας αιχμές και για την ανάγκη υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Ενδεικτικά, Βάσω Παπανδρέου, Πάρις Κουκουλόπουλος και Κώστας Γείτονας ήταν εκείνοι που «κατακεραύνωσαν» τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εμφανίστηκε απολογητικός, σε μια προσπάθεια να αμυνθεί απέναντι στις ομοβροντίες που εκτοξεύονταν εναντίον του.

Προβληματισμός και ψυχοθεραπεία

Ωστόσο, ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών (Παπακωνσταντίνου, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Ραγκούσης) που συμμετείχαν στις εργασίες του Κ.Τ.Ε. ήταν εμφανής, ωστόσο, σύμφωνα με αρκετά έμπειρους αναλυτές, δεν ανέδειξε μόνο τα φαινόμενα παθογένειας που εμφανίζει η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι αυτή η συσσωρευμένη οργή των βουλευτών λειτούργησε και σαν ένα είδος «ψυχοθεραπείας» μέσα στους κόλπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπαναχώρησε τελικά στις προτάσεις του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές, ότι δεν θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή, αλλά θα συζητηθεί εξαντλητικά σε όλα τα αρμόδια πολιτικά και κομματικά όργανα, για να γνωρίζουν οι βουλευτές με ακρίβεια και σαφήνεια τι είναι αυτό που καλούνται να ψηφίσουν. Αναλυτικά, η ψηφοφορία της 15ης Ιουνίου μετατίθεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δηλαδή κατά την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η υποχώρηση του υπουργού στην επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης αλλά και στην επέκταση της κατάργησης του «πόθεν έσχες» για την αγορά όχι μόνον της πρώτης κατοικίας, αλλά και της δευτερεύουσας ή εξοχικής.

Λογιστική απωλειών στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα έχει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η πολεμική που εξαπέλυσαν στον Κ.Τ.Ε. οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός διακατέχεται από έντονο προβληματισμό και επιθυμεί να αποφύγει με κάθε μέσο ενδεχόμενες «διαρροές», όποτε κι όταν θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το «Μνημόνιο 2».

Ο αριθμός 151 αποτελεί τον γρίφο που καλείται να λύσει το κυβερνητικό επιτελείο μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, γιατί αυτός συνιστά τον αναγκαίο όρο, για να «κλειδώσει» οριστικά το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Πιέζουν Obama και Schauble για την ελληνική στήριξη

Το Ελληνικό Ζήτημα απασχόλησε έντονα τις συνομιλίες του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Ο Obama ζήτησε ευθέως από την κα Merkel να στηρίξει με κάθε τρόπο το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, για να λάβει αμέσως την παγερή απάντηση της Γερμανίδας πολιτικού, ότι θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με τα του οίκου του και να αφήσει κατά μέρος τις παρεμβάσεις προς την Ε.Ε..

Τη στάση της κας Merkel δεν φαίνεται, ωστόσο, να συμμερίζεται απόλυτα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble, ο οποίος, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ζητεί μια «ουσιαστική» επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Schauble στην επιστολή, που απέστειλε στους ομολόγους του της Ευρωζώνης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, γράφει πως «μια "σημαντική" επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαία, καθώς μια επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές το 2012, όπως προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, μοιάζει περισσότερο από μη ρεαλιστική».

Ο υπουργός ζητεί επίσης, εκ νέου, μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, στην οποία θα συμμετάσχουν και ιδιώτες πιστωτές.

Μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση κάθε συμφωνία για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα, κατά την προσεχή σύνοδο στις 20 Ιουνίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, να προσφέρει ένα σαφές πλαίσιο, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, με ενδεχόμενη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ευρωπαϊκό pressing και στον Σαμαρά

Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται την ίδια ώρα και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης, έγινε δέκτης σφοδρών πιέσεων από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Francois Fillon, ο οποίος τον προέτρεψε να συναινέσει πάση θυσία στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Fillon επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης συνεννόησης στην Ελλάδα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του γαλλικού πρωθυπουργικού Γραφείου, τονίζεται η ανάγκη «επίδειξης υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκαν η ελληνική κυβέρνηση, το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να δεχθεί και νέες πιέσεις τόσο από την πλευρά του προέδρου της Ε.Ε., Herman Van Rompuy, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Barroso, αλλά και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Wilfred Martens. ΠΗΓΗ:madata.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |