ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Κουμανταρέας: Αντίδοτο η τέχνη /

Κουμανταρέας: Αντίδοτο η τέχνη



Ο Μένης Κουμανταρέας, όντας, ίσως, ο πιο πολυδιαβασμένος σύγχρονος Έλληνας πεζογράφος και δοκιμιογράφος, πατάει γερά στο έδαφος και μιλάει δημόσια για αυτά που πιστεύει, χωρίς φόβο, χωρίς να ψάχνει για συμπάθεια, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, αν και σπάνια το κάνει, αφού όπως λέει, προτιμά να γράφει.

Ο συγγραφέας, που σήμερα ζει μόνιμα στην Κυψέλη, μίλησε για την κρίση, τους «αγανακτισμένους», την πολυαγαπημένη του, όπως την χαρακτήρισε, Αθήνα, τους μετανάστες, το χρήμα και την τέχνη.

«Αγαπώ τόσο πολύ την Αθήνα, που ό,τι και αν συμβεί, δε θα πάψω να την αγαπώ», λέει ξεφυσώντας τον καπνό από το τσιγάρο του, στο Cafe de Poet, της πλατείας Βικτωρίας και η ματιά του γλυκαίνει.

Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στην οικονομική κρίση. «Η ρίζα της κρίσης είναι το χρήμα, γιατί όλοι τελικά μόνο γι αυτό μιλάνε σήμερα», λέει σχεδόν μηχανικά.

«Οι συγκεντρώσεις, ωστόσο, στην Αθήνα δείχνουν τελικά ότι ο κόσμος δεν κοιμάται. Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αντιδράσουμε στον φόβο, την ξενοφοβία ή την “ελληνοφοβία”. Αν δεν αντιδράσεις δεν γίνεται τίποτα. Εγώ δε βγαίνω στις πλατείες να διαμαρτυρηθώ, άλλωστε, ούτε η ηλικία μου το επιτρέπει. Ένας άνθρωπος που γράφει, όπως εγώ, αντιδρά με τα βιβλία. Μέσα από αυτά, λέω αυτά που σκέφτομαι και αγαπώ και απ’ ό,τι φαίνεται, πολλοί αναγνώστες ταυτίζονται μαζί μου», προσθέτει χαρακτηριστικά.


«Η τέχνη σίγουρα είναι το αντίδοτο για τα περισσότερα βάσανα», λέει με σιγουριά.


Ο Μένης Κουμανταρέας είναι ένας από τους λίγους σημερινούς, αυθεντικούς πνευματικούς ανθρώπους, που έχει επιλέξει να ζει μέσα στον πραγματικό κόσμο, ανάμεσα σε μετανάστες, Έλληνες, και «νεοέλληνες», που προβληματίζεται, ψάχνει και βρίσκει, γι αυτό και η πένα του μοιάζει αστέρευτη, έχοντας 20 σπουδαία έργα στο ενεργητικό του και συνεχή συγγραφική παρουσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, μέχρι και σήμερα, αποτυπώνοντας με τον πιο αυθεντικό τρόπο την εποχή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |