ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >WSJ: Χαλαρώνει η Γερμανία, ανοίγει ο δρόμος για νέο δάνειο /

WSJ: Χαλαρώνει η Γερμανία, ανοίγει ο δρόμος για νέο δάνειο



Χαλαρώνει τη στάση της η Γερμανία, συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλνοντας στο 1,44 το ευρώ-δολάριο και τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ σε άνοδο άνω του 4,5%.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αλλαγή στάσης της Γερμανίας να εγκαταλείψει την πρότασή της για πρόωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέο δάνειο (περίπου 65 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα.

"Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου", τονίζει το ρεπορτάζ.

Η Γερμανία επιθυμούσε να εμπλακούν σε κάθε πιθανή λύση για την Ελλάδα και ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, καθώς επίσης να υπάρξει και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Το τελευταίο συναντούσε τη σθεναρή αντίσταση της ΕΚΤ, που προειδοποιούσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πάγωνε τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους, και εν συνεχεία, ενδεχομένως και εντός του 2011, να υπάρξει μία πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αναδιάταξη του χρέους.

Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι το σχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βιέννη.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι σε αντάλλαγμα για το νέο δάνειο θα ζητηθεί, από την ελληνική κυβέρνηση, μεγαλύτερη προσπάθεια στη μείωση των δαπανών, τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό διεθνή επιτήρηση.

Τα περί νέου σχεδίου, κατά πληροφορίες 65 δισ. ευρω, επιβεβαίωσε στην ουσία και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον Σαρκοζί.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα με την κυβέρνηση να ρίχνει στο τραπέζι βελτιωτικές κινήσεις στο ζήτημα της φορολογίας και τους τρoϊκανους να μην κάνουν πίσω για τις περικοπές και τα λουκέτα στο δημόσια τομέα.

Tην πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα, θα ολοκληρωθούν σύντομα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας. "Έχει γίνει καλή πρόοδος. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Διαβάστε ακόμη:
Σενάρια για "αυστηρό" δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα
"Προσπάθεια λύσης του προβλήματος ως τέλος Ιουνίου"
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997 το Χ.Α.
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει στο τέλος της εβδομάδας την έκθεση
Λαγκάρντ: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Ευρωπαϊκό Ταμείο για την απορρόφηση χρέους προτείνει ο Γ. Φίσερ ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |