ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Reuters: Νέο δάνειο 65 δισ. ευρώ από την Ε.Ε για την Ελλάδα /

Reuters: Νέο δάνειο 65 δισ. ευρώ από την Ε.Ε για την Ελλάδα



Νέο δάνειο ύψους 65 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθεί προς την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός δεύτερου «πακέτου διάσωσης», που προωθεί, σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο έκτακτες συνομιλίες με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος των Ευρωπαίων είναι να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να αποδεσμευθεί η πέμπτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης μέχρι το τέλος Ιουνίου , για να αποτραπεί ο κίνδυνος να πτωχεύσει μία χώρα μέλος του Eurogroup. Αναφέρει μάλιστα και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το νέο «πακέτο δανεισμού» αναμένεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα ενυπόθηκων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ θα συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα υπουργεία

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοφανής παρέμβασης στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times και έγραψε το star.gr σε προηγούμενη ανάρτηση.

Την ίδια ώρα τα σενάρια και οι φήμες για το ελληνικό ζήτημα δίνουν και παίρνουν, ενώ με συνέντευξή του στους Financial Times, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι χαρακτηρίζει «παραμύθι» την ιδέα για δήθεν ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντίθετα υποστηρίζει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας και σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της πουλώντας δημόσια περιουσία, περιορίζοντας τις δαπάνες και μεταρρυθμίζοντας τους φορολογικούς μηχανισμούς της.

Εντωμεταξύ η «τρόικα» συνεχίζει τον έλεγχο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, να παραδώσει τα συμπεράσματά της για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ανάλογες δηλώσεις έκανε στην Αθήνα και ο υπουεγός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι οι επαφές με την τρόικα συνεχίζονται. ΠΗΓΗ:madata.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |