ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Βόλος, όπως Puerta del Sol... /

Βόλος, όπως Puerta del Sol...



Ηταν χιλιάδες. Όλοι μαζί και ο κάθε ένας με την αγανάκτησή του. Χωρίς κομματικά καπέλα, δίχως κεντρικό σύνθημα, χωρίς ομιλητές. Διστακτικοί στην αρχή, ρίχνοντας διερευνητικές ματιές. Κατά παρέες διάσπαρτοι που περίμεναν αν το κύμα αγανάκτησης που «σήκωσε» το Facebook θα βγει στο δρόμο. Και βγήκε...

Περισσότεροι από 3.000 πολίτες κάθε ηλικίας, με τις οικογένειές τους, άνεργοι και εργαζόμενοι που βιώνουν τις διαρκείς περικοπές και τα μέτρα του Υπουργείου Υγείαςυ, φοιτητές που αγωνιούν για το μέλλον τους, συνταξιούχοι οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, έδωσαν το «παρών» στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Οι μερικές δεκάδες πολιτών στις 6 μ.μ. ακριβώς έγιναν εκατοντάδες μισή ώρα αργότερα και οι εκατοντάδες χιλιάδες. Στο αυθόρμητο κάλεσμα μέσω στου facebook ο αριθμός πολιτών που ανταποκρίθηκε ξεπέρασε τις προσδοκίες. Όσοι δήλωσαν διαδικτυακά τη συμμετοχή τους, άφησαν τα γραφεία και τους υπολογιστές και βγήκαν στο δρόμο για να συναντηθούν με τους ηλεκτρονικούς τους «φίλους», αλλά και τους υπόλοιπους «αγανακτισμένους» πολίτες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν την ειρηνική διαδήλωση από τα ΜΜΕ.

Η ζύμωση των σιωπηρά διαμαρτυρόμενων και των χιλιάδων που παρότρυναν ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» εξελίσσονταν μέρες, εβδομάδες πριν. Χρειάστηκε ένα «κλικ» για την ανάρτηση της εκδήλωσης της ομάδας «Αγανακτισμένων στην παραλία του Βόλου», μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Για να ακολουθήσουν χιλιάδες άλλα «κλικ» και μέσα σε λίγες ώρες η απόφαση να ληφθεί. Στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσε στη χθεσινή ειρηνική «εξέγερση» του Βόλου, χθες το απόγευμα είχαν δηλώσει συμμετοχή 2.346 μέλη, 636 ότι μπορεί να συμμετάσχουν, 904 ότι δεν θα συμμετάσχουν, ενώ δεν είχαν απαντήσει στα αιτήματα που είχαν λάβει 12.920.

Ο Βόλος πήρε διαδικτυακά τη σκυτάλη και ακολούθησαν δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, βαδίζοντας στα χνάρια της... Μαδρίτης.

Στην παραλία, μπροστά από το Παπαστράτου, κατηφόριζαν διαρκώς μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες πολίτες. Έβλεπαν και δεν πίστευαν την ειρηνική συγκέντρωση, δίχως προηγούμενο.

Χωρίς «χρώματα» και «εκπροσώπους» και «συνδικαλιστές», αλλά ο καθένας εκπρόσωπος του εαυτού του, ενώνοντας με τους υπόλοιπους την αγωνία για όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, απόρροια της οικονομικής κρίσης.

«Δεν αντέχουμε άλλο! Ούτε τα μέτρα τους ούτε την πολιτική τους», οι φωνές αγανάκτησης των «αγανακτισμένων». Τα «πηγαδάκια» στήθηκαν, νεαροί κατά παρέες έπιασαν το χώρο τους και κάθισαν κυκλικά στο έδαφος με τα καφεδάκια στο χέρι. Δείχνοντας ότι δεν είναι... περαστικοί από το σημείο, αλλά αποφασισμένοι να μείνουν.

Στους νέους εναπόθεταν τις ελπίδες τους οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, οι οποίοι δεν ήταν λίγοι. Απεναντίας άφησαν τις δουλειές τους και κατευθύνθηκαν στο σημείο συνάντησης των «Αγανακτισμένων», δηλώνοντας ότι δεν αντέχουν άλλο, αποδοκιμάζοντας την κυβερνητική πολιτική.



.......................................



Γιάννης Σαβαΐδης
μηχανικός αυτοματισμού
Δεν είμαι αγανακτισμένος, είμαι πολύ αγανακτισμένος, όπως και όλοι οι άλλοι γύρω μου. Όλοι λέγαμε ότι κάτι έπρεπε να γίνει, αλλά δεν το παίρναμε απόφαση. Τελικά έφτασε η ώρα.
Χθες το βράδυ συζητούσαμε «γιατί δεν κάνουμε κάτι» και εμφανίστηκε η πρόσκληση στο Facebook...



Δημήτρης Μάνος
εκπαιδευτικός
Μας εκφράζει απόλυτα αυτό που γίνεται. Και πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν, με όσα συμβαίνουν. Είναι μια διαμαρτυρία που πιστεύω να συνεχιστεί και να εκφραστεί και στην κάλπη. Εάν οι ίδιες ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχιστούν καθημερινά, θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα στη πολιτική εξουσία.



Αναστάσιος Ράπτης
ασφαλιστικός πράκτορας
Είναι αλήθεια ότι αργήσαμε να κατέβουμε στο δρόμο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μόλις ενημερωθήκαμε μέσω του Facebook είπαμε ότι έγινε η αρχή. Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν πιο μαζικές συγκεντρώσεις. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί μέσα από μια αυθόρμητη διαδικασία. Για πρώτη φορά μια συγκέντρωση δεν έχει κομματικά κριτήρια.



Μαρία Παπαδούλη
έμπορος
Ηρθαμε εδώ γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Ούτε τα οικονομικά μέτρα ούτε την πολιτική τους ούτε τίποτα. Θέλουμε να αλλάξουν τα πάντα και αν είναι δυνατόν να σηκωθούν να φύγουν. Αργήσαμε πάρα πολύ να βγούμε στους δρόμους. Χθες ήμουνα έτοιμη να πάρω τους κομματικούς μηχανισμούς και να τους ρωτήσω «τι κάνετε;». Δεν χρειάστηκε τελικά, το έκαναν μόνοι τους οι πολίτες. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Διαφορετικά θα πεθάνουμε, θα κάνουμε την Ελλάδα Βουλγαρία. Οι μισθοί είναι πείνας. Θα κλείσουν τα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή είναι όλα μια απελπισία.



Κατερίνα Τσατσαρώνη
φοιτήτρια Οικονομικού
Από το Facebook ενημερώθηκα τι συμβαίνει. Είμαι φοιτήτρια και διαπιστώνω, όπως όλοι οι φοιτητές, ότι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο δεν πηγαίνει προς το καλύτερο. Στις σχολές γίνονται πιο εντατικοποιημένα τα μαθήματα και όταν πάρουμε το πτυΧίο δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά. Η καθημερινότητά μου είναι αυτή που με έβγαλε στο δρόμο. Όσα συμβαίνουν μέσα στη σχολή και βλέποντας ότι σε ένα χρόνο που θα είμαι πτυχιούχος δεν θα έχω δουλειά. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |