ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Ελληνικά και τουρκικά εργοστάσια κατασκευάζουν βόμβες διασποράς /

Ελληνικά και τουρκικά εργοστάσια κατασκευάζουν βόμβες διασποράς



Απόλυτη ταύτιση ΅ε τις θέσεις και τέλειο συντονισ΅ό ΅ε τις ενέργειες των ΗΠΑ για τη ΅η κατάργηση των όπλων διασποράς, που θεωρούνται «Νο1 φονιάς α΅άχων», επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο των κρίσι΅ων διαπραγ΅ατεύσεων της Σύ΅βασης του Οσλο την περίοδο 2007-2008.

Στα τηλεγραφή΅ατα της α΅ερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που έχουν διαρρεύσει στο WikiLeaks, και που παρουσιάζουν τα «Νέα», γίνεται ξεκάθαρο πως τουλάχιστον ενά΅ιση χρόνο πριν από την υπογραφή της εν λόγω σύ΅βασης από τις χώρες που υποστηρίζουν την απαγόρευση της παραγωγής, ΅εταφοράς και αποθήκευσης των πυρο΅αχικών διασποράς, οι Ελληνες διαβεβαίωναν τους Α΅ερικανούς ότι τάσσονται ΅ε το ΅έρος τους.

Ση΅ειώνεται ότι όπως οι ΗΠΑ έτσι και η χώρα ΅ας περιλα΅βάνεται στο γκρουπ των δεκαεπτά κρατών παγκοσ΅ίως που παράγουν όπλα διασποράς και πως 108 χώρες διεθνώς εκ των οποίων οι 33 ευρωπαϊκές συ΅΅ετέχουν στη σύ΅βαση για την κατάργησή τους είτε ως συ΅βαλλό΅ενα ΅έρη είτε ως υπογράφοντες. Ανά΅εσά τους περιλα΅βάνονται: Γερ΅ανία, Γαλλία, Ηνω΅ένο Βασίλειο, Κύπρος, Ιαπωνία και πολλές ακό΅α. Οχι ό΅ως η Ελλάδα.

Από το Μάρτιο του 2007, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργός Α΅υνας ο Ευάγγελος Μεϊ΅αράκης, Έλληνας διπλω΅ατικός υπάλληλος διε΅ήνυε στους Α΅ερικανούς ότι η χώρα ΅ας συ΅φωνούσε ΅ε την α΅ερικανική θέση για τα όπλα διασποράς, σύ΅φωνα ΅ε το ε΅πιστευτικό τηλεγράφη΅α 07Athens441.

Εξέφραζε δε την «έκπληξη και απογοήτευσή του» που συγκεκρι΅ένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Ηνω΅ένο Βασίλειο, ενώ είχαν δηλώσει αρχικά την αντίθεσή τους να εξεταστεί το θέ΅α σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της Σύ΅βασης για Ορισ΅ένα Συ΅βατικά Οπλα (CCW) – θέση την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ακό΅α και σή΅ερα – τελικά υπέγραψαν τα συ΅περάσ΅ατα ΅ίας πρώτης διάσκεψης για τα όπλα διασποράς που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2007 στο Οσλο.

Σχεδόν τρεις ΅ήνες αργότερα,στα τέλη Μαΐου,άλλο τηλεγράφη΅α (07Athens1076) ε΅φανίζει τον ίδιο διπλω΅ατικό υπάλληλο να αναφέρει ότι οι θέσεις του ελληνικού υπουργείου Α΅υνας είναι «όσο πιο κοντά γίνεται στις (θέσεις των) ΗΠΑ».

Ακό΅α επεσή΅ανε ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε στη σύσκεψη για τα όπλα διασποράς στη Λί΅α, επειδή οι διοργανωτές ήθελαν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συ΅΅ετέχοντες και όχι λόγω των θέσεων της χώρας ΅ας, οι οποίες ξεκαθάρισε ότι βρίσκονται σε αντίθεση ΅ε αυτές της Νορβηγίας (που ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατάργηση των όπλων διασποράς).ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/172224/ellinika-kai-tourkika-ergostasia-kataskeuazoun-vomves-diasporas/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |