ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Παιχνίδια συμφερόντων στην πλάτη της Ελλάδας /

Παιχνίδια συμφερόντων στην πλάτη της Ελλάδας



Η βρετανική εφημερίδα Financial Times κάνει λόγο για φόβους και συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την Ελλάδα. Οι επιτελείς της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε πρόταση για την καθυστέρηση αποπληρωμής θα ήταν μία παρακινδυνευμένη κίνηση, η οποία παρεκκλίνει την προσπάθεια της Αθήνας για Δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΕΚΤ φοβάται ότι μία «ήπια αναδιάρθρωση» θα είναι ο προάγγελος μίας «σκληρής αναδιάρθρωσης» που θα αποτελέσει εφιάλτη για τις αγορές στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Αυτό που περιμένει η ΕΚΤ από την Ελλάδα είναι επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο Σμάγκι δήλωσε ότι, η Αθήνα πρέπει να «πείσει τους πολίτες της να πληρώσουν φόρους και να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες στο δυτικό κόσμο».

Ο Γιούργκεν Σταρκ, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, άσκησε έντονη κριτική έναντι κύκλων στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι στέκονται εχθρικά ως προς τις προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν να σπρώξουν την Ελλάδα προς την χρεοκοπία.

Όλες οι κινήσεις της ΕΚΤ υποδεικνύουν ότι είναι αντίθετοι με τις προτάσεις της Γερμανίας για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ, που έχει αγοράσει περίπου 45 δις ευρώ των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο έτος, πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/172193/paihnidia-sumferodon-stin-plati-tis-elladas/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |