ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Die Welt: Να διακοπεί η βοήθεια στην Ελλάδα /

Die Welt: Να διακοπεί η βοήθεια στην Ελλάδα



Το χρέος της Ελλάδας είναι 13% μεγαλύτερο για το 2011 από όσο είχε συμφωνηθεί με την Ευρώπη, αναφέρεται σε δημοσίευμα στο ιστολόγιο της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" και για το λόγο αυτό "έρχεται πιο κοντά μια αναγκαστική διακοπή της διεθνούς βοήθειας".



Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κομισιόν "διόρθωσε αισθητά" τις προγνώσεις της για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.

Για το 2012 εκτιμάται ότι το ύψος του χρέους της Ελλάδας θα είναι κατά 17% υψηλότερο από το στόχο που συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο στο Μνημόνιο με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. "Η υψηλότερη εκτίμηση μπορεί να προκαλέσει έναν πολιτικό και οικονομικό σεισμό" αναφέρεται σχετικά.

"Στην εαρινή πρόγνωση για όλες τις χώρες της ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Οικονομίας και Δημοσιονομικών προβλέπει για την Ελλάδα ότι στο τέλος του 2011 το χρέος θα είναι 157,7% του ΑΕΠ", γράφει το δημοσίευμα.

Αυτό σημαίνει 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί στην αρχή του προγράμματος χορήγησης των 110 δισ βοήθειας, που προέβλεπε ως στόχο ένα ποσοστό 145%.

Για το 2012 η εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα φράσει στο 166,1% του ΑΕΠ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 149%.

Οι εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν έχουν και την ευθύνη επιτήρησης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

"Εάν οι εμπειρογνώμονες συμπεριλάβουν τη νέα αυξημένη κατά 17% εκτίμηση χρέους στην επικείμενη τέταρτη έκθεση του Ιουνίου θα έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα", σημειώνει το δημοσίευμα.

Ως εναλλακτικές επιλογές αναφέρει ότι θα είναι "διακοπή της καταβολής των δανείων, νέα δραστικά μέτρα περικοπών από την Αθήνα, ή αναδιάρθρωση".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο είπαν στη "Welt Online" ότι "πρόκειται για πρόγνωση και όχι για την τέταρτη έκθεση προόδου". ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/322847.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |