ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Νέα δραματικά σενάρια για την ελληνική οικονομία /

Νέα δραματικά σενάρια για την ελληνική οικονομία



Νέα δραματικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας κατακλύζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με ομολόγους του στο Λουξεμβούργου, τα σενάρια για αποτυχία του Υπουργείου Υγείαςυ ολοένα και φουντώνουν σπέρνοντας τον πανικό στους πολίτες και προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση.

Πρώτα και καλύτερα είναι τα γερμανικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα «Die Welt» να αποκαλύπτει την επιθυμία της Γερμανίας για ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα. Μάλιστα, υπονοεί ότι το Βερολίνο έχει εκφράσει την θέση του, καθώς αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν είναι σύμφωνη με κάτι τέτοιο, ενώ αναφέρει ότι η Αθήνα ζητάει διετή παράταση για μείωση του ελλείμματος στο 3%.

Την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προτείνει ο Hans Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, ο οποίος εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο και μόνο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Για αναδιάρθρωση του χρέους μιλούν οι Γερμανοί Σοσιολδημοκράτες, ενώ ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank, Joerg Kraemer, υπογραμμίζει ότι θα ήταν «οικονομική αυτοκτονία» η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Από τον χορό δεν θα μπορούσε να λείπει ο Mr. Καταστροφολόγος, Ν. Ρουμπινί. Ο διάσημος οικονομολόγος, εξηγεί στους Independent ότι οι κρίσεις στην Ευρωζώνη θα επιμείνουν. Για τον λόγο αυτό βλέπει «αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας και ενδεχομένως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μέσα στα επόμενα δύο έτη και πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη μέσα στην προσεχή πενταετία».Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «πρόκληση» την ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ για τη χώρα μας συγκεκριμένα τονίζει «δεν είναι το εάν αλλά το πότε και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση».

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να αποδεχτούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την κηδεμονία των εταίρων της τα επόμενα χρόνια, όμως η συγκεκριμένη προοπτική είναι οδυνηρή, ειδικότερα για τη Γερμανία, όπου οι αντιδράσεις σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα αυξάνονται τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στις τάξεις των ψηφοφόρων. Η εναλλακτική επιλογή είναι μία ταραχώδης χρεοκοπία της Ελλάδας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή τραπεζική κρίση, παρόμοια με τις αναταράξεις που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008», αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ η Guardian αναφερόμενη στην μυστική σύσκεψη της Παρασκευής, λέει ξεκάθαρα «Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε».

Πολλά δημοσιεύματα ακόμα παρουσιάζουν ως τραγική την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία χρήζει άμεσης βοήθειας, προκειμένου να επιβιώσει. Μας γυρίζουν περίπου ένα χρόνο πίσω και το χειρότερο είναι ότι σε λίγο καιρό θα αναφέρονται πάλι στο… Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα (το νέο, που προβλέπεται ότι θα υπογραφεί)… ΠΗΓΗ:madata.gr Link:[http://www.madata.gr/epikairotita/economy/105022.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |