ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Διαψεύσεις για συνεδρίαση κρίσης στο Λουξεμβούργο /

Διαψεύσεις για συνεδρίαση κρίσης στο Λουξεμβούργο



Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συζητήθηκε στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν και γερμανική πηγή. Οπως τόνισαν, δεν ήταν «συνεδρίαση κρίσης» για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν Αμαντέο Αλταφάζ δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για «συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα», αναφερόμενος στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους «δεν είναι εναλλακτική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι», καθώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα, της οποίας «οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της».

«Τα δημοσιεύματα,που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές, για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά ψευδή και κακόβουλα», υπογράμμισε ο Αμαντέο Αλταφάζ.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο δεν ήταν «σε καμία περίπτωση μία συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για συνεδριάσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα» και οι οποίες αφορούν κυρίως «τα μέλη της ευρωζώνης και τα μέλη της Ομάδας των 20 (G20) με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές πηγές στη συνάντηση συμμετείχε και η Ισπανία.

Αυτές οι συνεδριάσεις «μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης όπως συνέβη στο Λουξεμβούργο», επεσήμανε η γερμανική πηγή, διευκρινίζοντας ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα μεταξύ αυτών η ρύθμιση της οικονομικής αγοράς, η βοήθεια προς την Πορτογαλία και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση.

«Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαίου το απόγευμα στο Λουξεμβούργο», αναφέρει και προσθέτει:

«Κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι' αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιουνκέρ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση». ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |