ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 5-2011 >Και να θέλαμε, δε γίνεται να βγούμε από το ευρώ /

Και να θέλαμε, δε γίνεται να βγούμε από το ευρώ



“Είναι αδύνατον. Πρώτα από όλα, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας, για πολλοστή φορά, τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, που αυτή τη φορά “πυροδότησαν” δύο δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.



Σχετικά links
Spiegel: “Ο Παπανδρέου σκέφτεται την επιστροφή στη δραχμή”
Μυστική συνάντηση "κορυφής" στο Λουξεμβούργο για την αναδιάρθρωση
Παπανδρέου: "Στα όρια της εγκληματικότητας όσα λέγονται"
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “La Stampa” (07/05), ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως αφενός κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, λόγω ανυπαρξίας σχετικού μηχανισμού και αφετέρου, ότι “οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου.

Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφουν... οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε. Θα συμβεί τα επόμενα χρόνια”.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους , ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

“Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες”.

“Όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται, αφορούν χώρες που στο παρελθόν, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ένας από του κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες”.

“Θα υπήρχε πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων”

Αναφερόμενος στα κύρια, πρακτικά, προβλήματα, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τόνισε: “Θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων. Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα”.

“Μετά το καλοκαίρι, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει”

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή της χώρας μας στην αγορές, ο υπουργός οικονομικών, εκτιμά ότι “έξι μήνες είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι μετά το Καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει”.

Ως εναλλακτική, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι “υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει, κανείς, να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά, υπάρχει ένα αλεξίπτωτο”.

Στην ερώτηση “θα ήσασταν διατεθειμένοι να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες, αν σας ζητηθεί;”, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε, ότι “πολλοί ξεχνούν ότι το 2010 υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εν μέσω ύφεσης. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, από τώρα μέχρι το 2015”.

Το δεύτερο δημοσίευμα του Spiegel-Online – Σύντομα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Με νεότερο δημοσίευμα επανήλθε το Spiegel-Online το βράδυ της Παρασκευής (06/05) με τίτλο “Κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα συγκλονίζει την Ευρωζώνη” και υπότιτλο “Ανησυχία για το ευρώ: Σε μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο διεξάγονται – σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel-Online – διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Οι χρηματαγορές αντέδρασαν νευρικά. Θα αποχαιρετίσει η Αθήνα την Ευρωζώνη;”.

“Οι αγορές συναλλάγματος δέχτηκαν για μια ακόμα φορά πιέσεις όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του Spiegel-Online για σκέψεις της Ελλάδας να βγει από την Ευρωζώνη.

Η συνάντηση αρχικά διαψεύστηκε έντονα. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, καθώς και η ΕΕ αντέκρουσαν τα περί σχεδίων εξόδου από την Ευρωζώνη. Το Υπ. Οικονομικών στην Αθήνα αντέδρασε με αυστηρότητα. Σε ανακοίνωση Τύπου χαρακτήρισε τις πληροφορίες «αναληθείς», η δημοσιοποίησή τους μαρτυρεί «ακατανόητη ελαφρότητα» και πρόκειται για «προβοκάτσια». «Παρόμοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και υπηρετούν μόνο τους κερδοσκόπους», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου”, ανέφερε το δημοσίευμα και προσθέτει:

“Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «ούτε ετέθη ούτε θα τεθεί». Εκπρόσωπος του Ζ.Κ. Γιουνκέρ διέψευσε τα περί κρίσιμης συνάντησης στο Λουξεμβούργο: «Αρνούμαι παντελώς ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση, αυτά τα δημοσιεύματα είναι ψευδή». Και από τα Υπουργεία Οικονομικών της Ισπανίας, του Βελγίου και της Σλοβακίας ελέχθη ότι δεν είναι τίποτε γνωστό για μια τέτοια συνεδρίαση. «Δεν γνωρίζω τίποτε περί αυτού», δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες.

Ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δεν σχολίασε το αν ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πήγε στο Λουξεμβούργο, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού δήλωσε: «Ναι, ισχύει». Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, μια πηγή της ΕΕ έκανε λόγο για τρία μέλη της ΟΝΕ, που είναι και μέλη του G8, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Άλλο πρόσωπο δήλωσε ότι συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών εκείνων που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, π.χ. η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φιλανδία”.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες του SPIEGEL-Online, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σύντομο χρόνο. ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/321822.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |