ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 4-2011 >Βραβεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου για τα αντικαπνιστικά μέτρα /

Βραβεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου για τα αντικαπνιστικά μέτρα



Μπορεί τα αντικαπνιστικά μέτρα να έχουν γίνει... καπνός και η Ελλάδα τελικά να μην έσβησε το τσιγάρο (όπως ανάφερε η σχετική καμπάνια) ωστόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας.



Σχετικά links
Απαγόρευση καπνίσματος και στο αυτοκίνητο
"Μείωση του τζίρου από τον αντικαπνιστικό νόμο"
Λοβέρδος: Ο αντικαπνιστικός νόμος δε θα μείνει στα χαρτιά
Κινητοποιήσεις εστιατόρων για τον αντικαπνιστικό νόμο
Κλειστά καφέ και εστιατόρια στη Δ. Μακεδονία για τον αντικαπνιστικό νόμο
18.000 καταγγελίες για τους χαρμάνηδες
19.167 καταγγελίες για παράνομο κάπνισμα
Τα τσιγάρα αναμμένα παρά τον αντικαπνιστικό νόμο
Το εν λόγω βραβείο είναι η υψηλότερη διάκριση του ΠΟΥ για τον περιορισμό του καπνίσματος και σύμφωνα με το σκεπτικό του, "ήταν μια σημαντική πράξη πολιτικού θάρρους η επιχειρηματολογία και η σταθερή υποστήριξη εν δυνάμει μη δημοφιλών μέτρων, παρά την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων και σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αυστηρής λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημόσιο χρέους και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση".

Η απονομή του βραβείου πιθανότατα θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια του πρώτου ειδικού γραφείου του ΠΟΥ για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα γίνει στην Αθήνα στις 3 Ιουνίου.

Πρόκειται για εξειδικευμένο κέντρο ενημέρωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης των μη μεταδιδόμενων και όπως αποδεικνύεται πλέον θανατηφόρων ασθενειών (ευθύνονται για το 80% των ετησίων θανάτων), όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειοπάθειες, ο διαβήτης και οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι ασθένειες αυτές απασχολούν όλο και περισσότερο τη διεθνή υγειονομική κοινότητα και ειδικότερα στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η συστηματική εργασία για την πρόληψή τους, η οποία συμπυκνώνεται στην έννοια της "ενεργούς υγείας". Δηλαδή, της άσκησης, της υγιεινής διατροφής, της αποφυγής του καπνίσματος και της μη βλαβερής χρήσης του αλκοόλ.

Σχετική εισήγηση για την ελληνική εμπειρία στον αγώνα κατά των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, θα κάνει στην παγκόσμια διάσκεψη της κοινότητας ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος συνοδεύεται και από τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλο.

Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης όπου συμμετέχουν 90 υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο έκανε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Τατιάνα Γκόλικοβα, η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, η οποία και διάβασε στους συνέδρους το χαιρετιστήριο μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν.

Τις εργασίες της διάσκεψης χαιρέτισε πριν από λίγο και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωστός υποστηρικτής της υγιεινής ζωής και διατροφής και της αντικαπνιστικής πολιτικής. ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/News/320321.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |