ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 4-2011 >Σε στενό μαρκάρισμα η οικονομία από τη Δευτέρα του Πάσχα /

Σε στενό μαρκάρισμα η οικονομία από τη Δευτέρα του Πάσχα



Σε στενό μαρκάρισμα μπαίνει η οικονομία από τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά στην κατεύθυνση της οριστικοποίησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και της πιστής εφαρμογής του Υπουργείου Υγείαςυ.

Η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο, η ύφεση και κυρίως το ενδεχόμενο να μη μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της το 2012 θα βρεθούν στο τραπέζι, ενόψει και της νέας έλευσης των τροϊκανών.

Υπό το πρίσμα ενδεχόμενης αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους το 2012 – 13 θα έρθουν στην Αθήνα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ θα ζητήσουν εξηγήσεις για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και για το πακέτο αποκρατικοποιήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν στο θέμα της φοροδιαφυγής. Εκτιμάται μάλιστα ότι το ΔΝΤ διαπιστώνει ανάγκη διόρθωσης κατά 1,75% στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό που αναζητά η κυβέρνηση για το 2011 δεν θα είναι 3 δισ. ευρώ, αλλά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι πλέον πως θα καλύψει το οικονομικό επιτελείο αυτές τις αυξημένες ανάγκες του προϋπολογισμού, όταν δυσκολεύεται να βρει το μικρότερο ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται πολλές εισηγήσεις οι περισσότερες από τις οποίες συγκλίνουν στην επίσπευση της εφαρμογής από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 των μέτρων που ήταν προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ το 2012. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, με πρώτο το ΕΚΑΣ και θύματα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο στόχαστρο μπαίνει και η επιδότηση ενοικίου, αλλά και το ψαλίδισμα ή η κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, οι ιατρικές δαπάνες και οι δαπάνες για φροντιστήρια.

Το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις και για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, για την αποτελεσματικότητα της οποιας ωστόσο εκφράζονται αντιρρήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες σε υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς καθυστερήσεις το οικονομικό πρόγραμμα και να ψηφιστεί χωρίς απώλειες στη Βουλή.

Τα μέτωπα ωστόσο είναι πολλά, οι διαφοροποιήσεις αρκετές και τίποτα δεν αποκλείει το οικονομικό πρεσάρισμα που δέχεται η κυβέρνηση να δρομολογήσει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις. ΠΗΓΗ:madata.gr Link:[http://www.madata.gr/epikairotita/economy/102422.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |