ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 4-2011 >Roxette: Από την Σουηδία με αγάπη (vids) /

Roxette: Από την Σουηδία με αγάπη (vids)



Είναι κάποιες φορές που ένα και μόνο τυχαίο γεγονός αρκεί για να σου ανοίξει την πόρτα μίας τεράστιας καριέρας με singles που έχουν αντέξει στη φθορά του χρόνου και με συμπάθειες σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Αυτό ισχύει και με τους Roxette που εντελώς αναπάντεχα από τοπικοί ήρωες, έγιναν παγκόσμιοι stars πρώτου μεγέθους.




Σχετικά links
Οι Roxette στην Ελλάδα (vids)
Οι Roxette είναι ο κιθαρίστας και στιχουργός, Per Gessle και η τραγουδίστρια, Marie Fredriksson. Οι δυο τους ήταν γνωστοί από τα 70s και είχαν τις αξιοπρόσεκτες ξεχωριστές καριέρες στη Σουηδία.

Το 1986, ύστερα από πρόταση της τότε εταιρίας τους ΕΜΙ, αποφασίζουν να συνεργαστούν και κάπου εκεί γεννιούνται οι Roxette. Το πρώτο single ήταν το Neverending Love το οποίο έγινε επιτυχία στη πατρίδα τους αλλά έμεινε εκεί. Άλλωστε οι Roxette δεν είχαν εκείνη την εποχή στόχο για διεθνή καριέρα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το 1ο τους album, Pearls Of Passion και φτάνει ως το Νο 2 των σουηδικών charts. Πλέον εκείνη την εποχή οι δυο τους έχουν εδραιωθεί ως οι μεγαλύτεροι pop stars της χώρας.

Roxette - The Look by EMI_Music

Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το Look Sharp! και το καταπληκτικό single, The Look. Η τύχη χτυπάει την πόρτα των Roxette. Ένας Αμερικανός φοιτητής που εκείνη την περίοδο ζούσε στην Σουηδία, ξετρελάθηκε με το τραγούδι και όταν γύρισε πίσω το πρότεινε σε ένα τοπικό σταθμό της Μιννεάπολις. Το κομμάτι άρεσε και σιγά σιγά παίζεται στα ραδιόφωνα όλων των ΗΠΑ και γίνεται μεγάλη επιτυχία. Κάπου εκεί η EMI αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Το The Look γίνεται Νο 1 στο Βillboard και το Look Sharp κυκλοφορεί σε όλο το κόσμο, ξεπερνώντας τα 9.000.000 πωλήσεις.
Ο δίσκος όμως είχε και άλλες επιτυχίες πλην του παραπάνω. Το Dressed For Success και κυρίως το Listen To Your Heart που εξελίσσεται σε ένα από τα πιο αγαπημένα love songs της εποχής.

Οι Roxette γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς και το όνομα τους φτάνει μέχρι το Hollywood όπου οι παραγωγοί της ταινίας, Preety Woman (1990) τους ζητούν να γράψουν ένα τραγούδι για το soundtrack. Ο Per προτείνει το It Must Have Been Love το οποίο είχε κυκλοφορήσει πριν δύο χρόνια στη Σουηδία ως χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Αρχικά οι Αμερικανοί διαφωνούν αλλά στο τέλος πείθονται. Το αποτέλεσμα ήταν το κομμάτι να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ντουέτο. Νο 1 σε Αμερική, Αυστραλία και άλλες χώρες και Νο 3 στην Μ. Βρετανία που είναι και η υψηλότερη τους θέση στο συγκεκριμένο chart.

Roxette - It Must Have Been Love by EMI_Music

Οι δυο τους δεν χάνουν χρόνο και το 1991 κυκλοφορεί το Joyride, ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία τους (κοντά στα 11.000.000 κομμάτια). Παρόλα αυτά μόνο δύο singles κατάφερε να τα πάει καλά στα charts και αυτό ήταν το ομώνυμο και το Fading Like A Flower που ήταν άλλη μία μπαλάντα στα πρότυπα του Listen To Your Heart.
Το επόμενο βήμα τους ήταν να βγουν στο δρόμο και να γυρίσουν όλο το πλανήτη. Η Join The Joyride tour ταξίδεψε στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη, έδωσε 108 συναυλίες και έπαιξε μπροστά σε 1.700.000 κόσμο.

Αυτό ήταν το peak της καριέρας τους και κάπου εκεί άρχισε η σταδιακή πτώση. Η radio friendly μουσική των Roxette αρχίζει να ακούγεται βαρετή μπροστά στο τσουνάμι που φέρνουν οι Nirvana και το Grunge και είναι αδύνατο να μην παρασυρθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως το Fading Like A Flower ήταν το τελευταίο τους single που μπήκε στο top 10 του billboard.

Roxette - Joyride by EMI_Music

H συνέχεια γι αυτούς είναι το Tourism, ένας δίσκος που είχε τραγούδια που δεν χώρεσαν σε προηγούμενους δίσκους καθώς και live εκτελέσεις από την παγκόσμια περιοδεία τους. Ο δίσκος πήγε σχετικά καλά και το single, How Do You Do έγινε επιτυχία σε Ευρώπη και Ν. Αμερική, μία περιοχή που κυριολεκτικά λάτρεψε τους Roxette.
To 1994 έρχεται ο 5ος δίσκος τους, Crash! Boom! Bang! και απ΄ όλες τις απόψεις ήταν ο μέχρι τότε πιο αδύναμη δουλειά τους. Παρόλα αυτά πάει καλά στην ευρωπαϊκή αγορά, πουλώντας 1.000.000 κομμάτια ενώ το Sleeping In My Car (ίσως το πλέον rock τραγούδι τους) κερδίζει αρκετό air play στα ραδιόφωνα.
Το album αυτό είχε μέσα και το κομμάτι, Almost Unreal το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack στη ταινία, Super Mario Bros (βασισμένο στο γνωστό ήρωα της Nitendo) και έγινε top 10 hit στα βρετανικά charts. Οι ίδιοι οι Roxette πάντως το έχουν χαρακτηρίσει ως το χειρότερο κομμάτι τους.

Roxette - Sleeping In My Car by EMI_Music

Τα επόμενα βήματα τους είναι λίγο πολύ βαρετά. Το 1995 έρχεται ένα best of που ανανεώνει κάπως το ενδιαφέρον γι αυτούς και αργότερα δύο αδιάφοροι δίσκοι. Στο ενδιάμεσο, για να εκμεταλλευτούν την αγάπη της λατινικής Αμερικής, κυκλοφορούν το Baladas En Espanol, δηλαδή γνωστές μπαλάντες τους στην ισπανική.

Και φτάνουμε στο 2002 όπου η Marie Fredriksson στις 11 Σεπτεμβρίου (ακριβώς ένα χρόνο δηλαδή μετά τους δίδυμους πύργους) καταρρέει στο σπίτι της και διαπιστώνεται πως έχει όγκο στον εγκέφαλο. Μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και όλα πήγαν καλά. Παρόλα αυτά χρειάστηκαν χρόνια ώστε να αναρρώσει πλήρως και έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι Roxette ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Ο Per Gesle ασχολείται με δικά του project ενώ και η Marie βρίσκει την ευκαιρία να κυκλοφορήσει προσωπικούς δίσκους.

Roxette - You Don't Understand Me by EMI_Music

Η επιστροφή τους γίνεται το 2009 όπου δειλά δειλά αρχίζουν να εμφανίζονται με διάφορες αφορμές σε πόλεις της Ευρώπης και της Σουηδίας. Διαπιστώνουν πως το ενδιαφέρον του κόσμου δεν έχει χαθεί και αποφασίζουν να ξεκινήσουν παγκόσμια περιοδεία η οποία είχε ως αφετηρία το Καζάν της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Τώρα βρίσκονται στη Νότια Αμερική όπου φυσικά γνωρίζουν την αποθέωση ενώ όπως είναι ήδη γνωστό στις 27 Μαΐου θα βρεθούν στην Αθήνα και το Terra Vibe για μία και μοναδική συναυλία, την πρώτη τους επί ελληνικού εδάφους. Όπως είναι φυσικό πρόκειται να ακούσουμε όλα τα κλασικά τους hits τα οποία μπορεί να ακούγονται (και είναι βέβαια) ανάλαφρα αλλά έχουν δείξει μία εντυπωσιακή και ίσως ανεξήγητη ανθεκτικότητα στο χρόνο.

Να πούμε βέβαια πως εδώ και μερικές εβδομάδες κυκλοφορεί ο νέος δίσκος τους, ο πρώτος ύστερα από το 2001 και ονομάζεται, Charm School. Ήδη σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, έχει γίνει αρκετά δημοφιλές ενώ ακούγεται όλο και περισσότερο το single, She's Got Nothing On (But The Radio).

Περισσότερα στο Terra Vibe.


Roxette - She's Got Nothing On (But The Radio) by EMI_Music ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/Music/Hellas/318349.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |