ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Μπάμπης Κούτρας: Υποβάθμιση λογικής /

Μπάμπης Κούτρας: Υποβάθμιση λογικής



Λυπάμαι πραγματικά που ο οίκος Standard & Poor's δεν παίρνει στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα που διαπίστωσε αιφνιδίως πώς «η ύφεση ρηχαίνει» και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι “η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές έως το τέλος του 2011»! Πριν καλά-καλά ο κ. Πεταλωτής ολοκληρώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις του, ήρθε η νέα υποβάθμιση (και απειλείται νέα) για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εκτίθεται καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες που δυστυχώς για όλους μας δεν περιγράφουν ρεαλιστικά την πορεία της οικονομίας.

Μόλις χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε πώς «δεν έχουμε πει όλη την αλήθεια» και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, τόνισε πώς «χρεοκοπήσαμε, η μπόρα δεν πέρασε, η κυβέρνηση θα καταστρέψει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα τα οποία λέει ότι θα σώσει». Ποια είναι η «αλήθεια» που υπαινίσσεται ένας από τους καλύτερους σοβαρούς «μνημονιακούς» υπουργούς ή «η μπόρα» που βλέπει στον ορίζοντα ένας πρώην υπουργός που και γνώση έχει και δεν μασάει τα λόγια του. Γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε ή κινούνται και οι δύο σε αντιπολιτευτικά νερά κινδυνολογώντας; Το δεύτερο πάντως μοιάζει απίθανο.

Στην απέναντι όχθη ο κ. Πεταλωτής επιχειρώντας να στηρίξει την αισιοδοξία του μίλησε για αύξηση των εξαγωγών κατά 25%. Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση είναι περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί αυτή η αύξηση να ισορροπήσει την εικόνα όλων των άλλων δεικτών που καταρρέουν; Που βρήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ότι το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας βρίσκεται στο παρελθόν» και ότι « από τα μέσα του 2010 η κατάσταση βελτιώνεται».

Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε (ανεπίσημα) αβυσσαλέα ύφεση –6,6 ότι η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων αναβλήθηκε για ανεξήγητους λόγους και ότι αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων (που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) θα κάνουν ακόμη ακριβότερο τον δανεισμό. Ποιος θα επενδύσει , που και με τι χρήματα; Η επίσημη πρόβλεψη για 16% ανεργία δείχνει την αρνητική δυναμική της οικονομίας και σημειώνεται πώς η έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ως χειρότερη στιγμή για την ελληνική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η «εσωτερική ανάγκη» που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενέσεις επικοινωνιακής αισιοδοξίας. Ακόμη όμως κι αν έκρινε απαραίτητη μια τέτοια πρωτοβουλία, π.χ. για λόγους ψυχολογίας η κομματικής συνοχής, θα έπρεπε να την υποστηρίξει επαρκώς, να λάβει υπόψη της τις τελευταίες εξελίξεις ή τουλάχιστον να διαθέτει την απαραίτητη πληροφόρηση για τις προθέσεις της S&P. Η έκθεση προβλέπει πως η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να δανείζεται από το μόνιμο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕSM) και μετά το 2013 κάνοντας τις υποσχέσεις του οικονομικού επιτελείου για έξοδο στις αγορές το 2011 να μοιάζουν με ανέκδοτο. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/gnomes-article/?aid=114018]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |