ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Ανησυχία για το νερό της Υλίκης /

Ανησυχία για το νερό της Υλίκης



Aπό τους ταμιευτήρες της Υλίκης και του Μαραθώνα, θα υδροδοτείται, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα το λεκανοπέδιο της Αττικής, μετά τα ρήγμα που προκάλεσε κατολίσθηση στο κανάλι του Μόρνου.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί «τσουνάμι» πλημμύρας -ευτυχώς μικρής κλίμακας- στον κοντινό οικισμό Σαράντι της Βοιωτίας.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν η οριστική επίλυση της βλάβης να αποκατασταθεί τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες.

Αν και στελέχη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ διαβεβαιώνουν ότι για την υδροδότηση της Αθήνας έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα εναλλακτικά σχέδια των δύο τροφοδοτικών ταμιευτήρων, προβληματισμό δημιουργεί η ανησυχία κορυφαίας κυβερνητικής πηγής, σχετικά με την ποιότητα του νερού της Υλίκης, η οποία θεωρείται υποδεέστερη του Μόρνου!

Ο προβληματισμός, που επί του παρόντος δεν εμπνέει ανησυχία, ενισχύεται και από τα κρούσματα των τελευταίων μηνών για εντοπισμό επιχειρήσεων συλλογής, διακίνησης και επεξεργασίας επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στην περιοχή της Υλίκης. Για τις επιχειρήσεις αυτές έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο πρόστιμα για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα.

Καθησυχαστική εμφανίζεται από την πλευρά της, η Επιχείρηση Ύδρευσης και υποστηρίζει ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία όλοι οι μηχανισμοί διύλισης του νερού, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

“Δεν θα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης”

«Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν θέσει σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από τις λίμνες Υλίκη και Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας (διυλιστήρια) ώστε να συνεχιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Επιχείρηση ενώ σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες στελέχη της δηλώνουν «ότι θα έχουμε νερό σε επάρκεια και ποιότητα».

Από χθες το μεσημέρι ειδικοί τεχνικοί και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Μπάρδης προσπαθούν να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς στο κανάλι του Μόρνου συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1980 και έχει εμφανίσει μικρής έκτασης προβλήματα και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζημιά προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων. Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων.

Η βλάβη σημειώνεται σε δύσβαστο σημείο το οποίο απαιτεί την διενέργεια χωματουργικών εργασιών για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Ζημιές εκτός από τα υπόγεια σπιτιών έχει υποστεί και ο δρόμος του οικισμού, ο οποίος θα επιδιορθωθεί σύντομα. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=114066]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |