ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Χωρίς φάρμακα και γιατρό /

Χωρίς φάρμακα και γιατρό



Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τέλος για δεκάδες επαγγελματοβιοτέχνες του Βόλου που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και να καταβάλουν τις εισφορές τους στο πρώην ΤΕΒΕ. Η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας από τον ΟΑΕΕ προϋποθέτει την πληρωμή των εισφορών, ωστόσο ένας στους τρεις επαγγελματίες δυσκολεύεται να ανταποκριθεί ακόμη και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν με την εξόφληση σε πολλές δόσεις, με αποτέλεσμα να χάνουν το δικαίωμα γιατρού.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έχουν επιχειρήσει οι εκπρόσωποι της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας περίπου το 25% των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αδυνατεί πλέον να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές.
Αυτό έχει ως συνέπεια εκτός από την συσσώρευση οφειλών που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες με προσαυξημένα μάλιστα πρόστιμα, να υποθηκεύεται αφενός η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και αφετέρου η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
«Είχαμε τονίσει εξαρχής ότι η λύση δεν βρίσκεται στην αύξηση των εισφορών, αλλά στην τήρηση από πλευράς της κυβέρνησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο ενοποιημένο ταμείο. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί να καλύψει όλα τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπόσχεση όμως που ποτέ δεν τηρήθηκε» όπως σημειώνει ο κ. Κόγιας, γραμματέας της ΟΕΒΕΜ, που επανειλημμένα με διαβήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία έχει ζητήσει την ελάφρυνση των επαγγελματιών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον ούτε στις ρυθμίσεις.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών και των εμπόρων είχαν προτείνει μηδενική αύξηση εισφορών για τον κλάδο συνταξιοδότησης και χαμηλή αύξηση εισφορών για τον κλάδο υγείας. Παράλληλα είχαν επισημάνει ότι θα πρέπει να επιχορηγείται σταθερά το Ταμείο από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, πρόταση που ωστόσο ούτε καν συζητήθηκε εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Όταν διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται επιπρόσθετη αύξηση εισφοράς. Ο μεγάλος όγκος των συναδέλφων μας έχει προσφύγει στο τραπεζικό σύστημα και έχει υπερχρεωθεί από αυτό. Η επεξεργασία νέων προτάσεων και ουσιαστικών λύσεων πρέπει να είναι το μέλημα τους και η εξεύρεση νέων πόρων, που θα δίνουν προοπτική και όχι πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, που εντέλει ούτε αυτό επιτυγχάνεται» τόνισε η ΟΕΒΕΜ στο πλαίσιο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕ που έγινε στην Αθήνα.
Πρόταση της τοπικής Ομοσπονδία μας είναι να θεσπιστεί νόμος για χρηματοδότηση τα 2/3 του κράτους και το 1/3 των ασφαλισμένων ώστε να μην υπάρξει η οικονομική κατάρρευση του ΟΑΕΕ, ενώ επίσης έχει ζητήσει να υπάρξει εκσυγχρονισμός τόσο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και της πλήρους μηχανοργάνωσης και συστηματικός έλεγχος των δαπανών στον κλάδο της υγείας, ώστε να υπάρξει ειδικός λογαριασμός αποθεματικού χαρακτήρα και τα έσοδά του να προέρχονται από αποκρατικοποιήσεις και φυσικά να ενισχύσει το ασφαλιστικό σύστημα. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |