ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Γκάζια για λιτότητα, αποκρατικοποιήσεις στο... ρελαντί! /

Γκάζια για λιτότητα, αποκρατικοποιήσεις στο... ρελαντί!



Μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να ζητάει -και η κυβέρνηση να υπόσχεται- «αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα», αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν έχει έτοιμη καμία απόφαση ή λίστα με περιουσιακά στοιχεία που θα διαθέσει προς αξιοποίηση.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει να αναζητεί συμβούλους που θα του καταθέσουν μελέτες και προτάσεις, κάτι που ούτως ή άλλως υποτίθεται πως κάνει από ... τον περασμένο Σεπτέμβριο –όπως προ εξαμήνου διαβεβαίωνε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η απώλεια χρόνου και εσόδων όμως, σε συνθήκες καθίζησης της πραγματικής οικονομίας, υποχρεώνει την κυβέρνηση να στραφεί ξανά σε μέτρα λιτότητας.

Δεδομένου ότι αναζητεί επιπλέον μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2014, σχεδιάζει να επιταχύνει την επιβολή ορισμένων εξαυτών από φέτος κιόλας, για να καλύψει την απόκλιση εσόδων και δαπανών από τους στόχους του πρώτου διμήνου.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συσκέψεις τις επόμενες μέρες, ενόψει και της άφιξης στις αρχές Απριλίου των επικεφαλής της Τρόικα στην Αθήνα. Στο τραπέζι πέφτουν κιόλας τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι πρώτες σκέψεις που κάνουν στο οικονομικό επιτελείο είναι να ξεκινήσει τελικά το φθινόπωρο του 2011 και όχι στις αρχές του 2012, η εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως επίσης και το μέτρο της επιβολής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, για τη καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων.

Από το Μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο φέρνει "ψαλίδισμα" επιδομάτων και αλλαγές στα κλιμάκια προσδοκώνται 4,5 δισ. ευρώ. Από την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα, άλλα 4,5 δισ. ευρώ. Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην οποία εντάσσεται το "ψαλίδισμα" των φοροαπαλλαγών, τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και την αυστηροποίηση των τεκμηρίων, προσδοκώνται έως και 8,8 δισ. ευρώ.

Και αυτά τα μέτρα πάντως δεν επαρκούν για να καλύψουν τους δημοσιονομικούς κίνδυνους που υπολογίζονται ήδη στο 1,7 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ η βάθυνση της κρίσης μπορεί να αυξήσει ακόμα περαιτέρω τις απαιτήσεις. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=113620]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |