ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Καταχώνουν το Βωμό των 12 Θεών (vid) /

Καταχώνουν το Βωμό των 12 Θεών (vid)



Την προσωρινή κατάχωση του Βωμούς των 12 Θεών, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση του, ενώ τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του Βωμού, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέψουν την κατάχωση.



Σχετικά links
Κόντρα αρχαιολόγων - ΗΣΑΠ για τον Βωμό των 12 Θεών (pic+vids)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Βωμό των 12 Θεών (vids)
Κίνημα πολιτών για την υπεράσπιση του Βωμού των 12 Θεών (pics+vids)
Δωδεκαθεϊστικές τελετές στο κέντρο της Αθήνας (vids)
Η εισήγηση της αρμόδιας Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν να καταχωθεί προσωρινά ο βωμός, για να λειτουργήσει η γραμμή του τρένου, αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο της υπογειοποίησης του δικτύου σε εκείνο το σημείο, κάτι που αποδέχεται και το Αττικό Μετρό, ώστε να μην παρεμβάλλονται οι γραμμές ανάμεσα στα αρχαία.
Είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΗΣΑΠ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αλλά και με τριμελή επιτροπή της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Διάσωση του Βωμού.
Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Ευάγγελος Μπεξής, δήλωσε πως “ζητάμε τώρα να σταματήσουν οι εργασίες, γιατί ο συγκεκριμένος βωμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα και ένα μνημείο για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.”
Να υπενθυμιστεί ότι ο βωμός βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης τμημάτων γραμμών της ΗΣΑΠ στην διαδρομή από Ομόνοια ως Μοναστηράκι.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του Βωμού, έχουν στήσει “τραπεζάκια” έξω από την Αρχαία Αγορά, στα οποία παραμένουν άτομα 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να επιβλέπουν την κατάσταση και να αποτρέψουν την κατάχωση.
Ο βωμός των δώδεκα θεών δεν αποτελεί για τους αρχαιολόγους νέο εύρημα, όπως λένε εδώ και μήνες, καθώς είναι γνωστός από τις ανασκαφές του 1934.
Όταν γινόταν η διάνοιξη χαντακιών για τη θεμελίωση των τοιχίων του σιδηροδρόμου, το 1891, φαίνεται πως καταστράφηκε ένα τμήμα του περιβόλου του βωμού.
Το υπόλοιπο καταχώθηκε για να περάσουν οι γραμμές και έτσι το τμήμα αυτό ξαναβρέθηκε τώρα μαζί με τη συνέχειά του, που ασφαλώς θα αποκαλυφθεί και στη διπλανή σιδηροτροχιά όταν αρχίσει κι αυτή να αντικαθίσταται από τις νέες γραμμές.
Με την κατάχωση, υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας πως “όχι μόνο δεν καταστρέφεται ο βωμός, αλλά, στο μέλλον, μπορεί να καταστεί ορατός και επισκέψιμος”.
Άλλωστε, “θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας του, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε κατ' ελάχιστο το αρχαίο”, διαβεβαιώνει η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ.
Από την πλευρά τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Διάσωση του Βωμού, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ο στόχος τώρα των μελών είναι να αναδείξουν το πρόβλημα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Δείτε video από τη συγκέντρωση για τη διάσωση του Βωμού







Έψαλλαν ύμνο για το Βωμό των 12 Θεών by cosmogr ΠΗΓΗ :cosmo.gr Link:[http://www.cosmo.gr/News/Hellas/315648.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |