ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Οι μικροί μαθητές μάς δείχνουν το δρόμο /

Οι μικροί μαθητές μάς δείχνουν το δρόμο



Οι μαθητές της τρίτης τάξης 5ου και 6ου Γυμνασίου παρουσίασαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την εφαρμογή εναλλακτικών και πιο οικολογικών προτάσεων μετακίνησης στην πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Ecomobility.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Νέοι αγώνες Ηπείρου», στο ίδιο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν κι άλλα σχολεία της περιοχής με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το Εcomobility είναι μία περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων που δημιουργήθηκε πριν έξι χρόνια μετά από μία αξιόλογη μελέτη που διενήργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε.& Μ.Ε. (MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

To πρόγραμμα εκπονείται από το Ecocity, Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπική που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

H εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας,, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικοί φορείς, καθώς και η Περιβαλλοντικές Διευθύνσεις των Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Το ζητούμενο της εργασίας των μαθητών που συμμετέχουν είναι η εξεύρεση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων της χώρας με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών.

Στόχος, μέσα από τις εργασίες των μαθητών είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Το Ecomobility ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και πηγαίνουν σχολείο.

Έτσι οι μαθητές του 5ου και 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων παρουσίασαν στο κοινό στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών.

Το παρών έδωσε και η Επιτροπή Αξιολόγησης, από προσωπικότητες των επιστημονικών ιδρυμάτων, της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία αναδεικνύει τις καλύτερες εργασίες, που προκρίνονται για τα βραβεία.

Η Τελετή Βράβευσης των νικητών γίνεται στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, στην Αθήνα, στην Έκθεση των Έργων των μαθητών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το πρώτο βραβείο για την περίοδο 2010-11 είναι ένα εξαήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου 2011 με συμμετοχή της πρώτης ομάδας των μαθητών, του καθηγητή και του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα Δημιουργικά Βραβεία θα δοθούν σε τέσσερις κατηγορίες :

1. Δραματουργική έκφραση (θέατρο – χορός),

2. Σύνθεση (τραγούδι – μουσική – video clip),

3. Εικαστική έκφραση (μακέτα – ζωγραφική – έντυπο)

4. Ηλεκτρονική έκφραση (φωτογραφία – video)

Οι μαθητές των δημιουργικών βραβείων φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στο ECOCAMP, την περιβαλλοντική κατασκήνωση για έφηβους στη περιοχή Ροδέα Καλαβρύτων. Η περίοδος της κατασκήνωσης είναι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Αναμνηστικό βραβείο, απονέμεται και στον Δήμο που διοργανώνει την καλύτερη εκδήλωση στην περιοχή του.

Τέλος, σε όλους τους μαθητές, καθηγητές και Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης απονέμεται τιμητικός Έπαινος για την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

πηγή: econewsΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/139432/oi-mikroi-mathites-mas-deihnoun-to-dromo/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |