ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Πλαφόν στις τιμές καυσίμων /

Πλαφόν στις τιμές καυσίμων



Πλαφόν στις τιμές αμόλυβδης και πετρελαίου θέρμανσης που έχουν πάρει για τα καλά την «ανηφόρα» προτείνουν οι καταναλωτές αλλά και διάφοροι συνδικαλιστικοί φορείς, βλέποντας πλέον ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Και χθες στο Βόλο και τη Μαγνησία η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε σε τιμές από τις υψηλότερες σε όλη την Ελλάδα, πλην της νησιωτικής Ελλάδος, όπου ούτως ή άλλως οι τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά για άλλους λόγους.

«Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κατάσταση στη Λιβύη και σε άλλες χώρες προκειμένου να εκτινάσσονται οι τιμές των καυσίμων στα ύψη. Πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές λιανικής. Πώς γίνεται μονίμως οι ανοδικές τάσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων να καταγράφονται αμέσως στις τιμές λιανικής, ενώ οι όποιες μειώσεις να μη μειώνουν ποτέ τις τιμές;» επισήμανε χθες μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος που συμμετέχει στη Γραμματεία Καταναλωτή που έχει συστήσει η ΓΣΕΕ και που τοπικά αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα για το συγκεκριμένο θέμα. Στην Αθήνα ήδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται ώστε να ζητήσουν την επιβολή εκ νέου πλαφόν, όπως είχε αντίστοιχα γίνει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
«Δεν είναι δυνατόν να μας θεωρούν μονίμως θύματα τους καταναλωτές. Να επιβληθεί άμεσα πλαφόν ανώτερης τιμής σε όλα τα είδη καυσίμων και όχι μόνο στη βενζίνη. Να επιβληθεί με βάση τα πραγματικά κοστολογικά στοιχεία που αφορούν στην αγορά πρώτης ύλης από τα διυλιστήρια, το κόστος διύλισης και μεταφοράς και το λογικό κέρδος διυλιστηρίων και πρατηριούχων» σημειώνει με νόημα ο κ. Παπαδημόπουλος καθώς και το ΕΚΒ καθημερινά γίνεται αποδέκτης δεκάδων διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που ουσιαστικά είναι υποχρεωμένοι να ξοδεύουν τη μισή σύνταξη το μήνα για να εξασφαλίσουν θέρμανση και να πληρώσουν τις ΔΕΚΟ.

Υψηλές πτήσεις για αμόλυβδη
και πετρέλαιο θέρμανσης…

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας όπου αναρτώνται καθημερινά οι τιμές για την αμόλυβδη και το πετρέλαιο θέρμανσης ανά Νομό, στη Μαγνησία ο μέσος όρος της τιμής της αμόλυβδης χθες κυμάνθηκε στο 1,672 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα πρατήρια που έχουν αναρτήσει τις τιμές τους, καθώς πολλά δεν ανταποκρίνονται καθημερινά σε αυτή την υποχρέωση. Ακόμη όμως και με την τιμή κατά μ.ο. στα 1,672 ευρώ η Μαγνησία κατέχει μία από τις «τσουχτερότερες» τιμές αμόλυβδης όπως επίσης και πετρελαίου θέρμανσης που άγγιξε περίπου τα 0,9 λεπτά του ευρώ, καθώς πωλείται από 0,850 ευρώ μέχρι 0,898 ευρώ.
Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου - Νέας Ιωνίας η αμόλυβδη κυμάνθηκε χθες από 1,677 ευρώ μέχρι και 1,779 ευρώ.
Μόλις προχθές σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Οικονομικών στη Μαγνησία η τιμή της αμόλυβδης κινούνταν από 1,637 ευρώ μέχρι 1,757 ευρώ με μέσο όρο τιμής τα 1,666 ευρώ. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |