ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Υπερτασικοί περίπου 1 δισ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο /

Υπερτασικοί περίπου 1 δισ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο



Η υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, θεωρείται πλέον η σύγχρονη μάστιγα του πληθυσμού καθώς είναι υπεύθυνη για το 65% των καρδιαγγειακών παθήσεων. Και είναι γνωστό ότι ο καρδιαγγειακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 30% τα επόμενα 15 έτη, δηλαδή το 2025 σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα είναι υπερτασικός.

Επιδημιολογικές μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν πως ένας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο οι μισοί ακολουθούν κάποια θεραπεία. Την ίδια στιγμή, η υπέρταση ευθύνεται για το 62% των εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Αυτές τις επισημάνσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρίας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης που διοργανώνεται από την Πέμπτη 17 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Κάραβελ).

Στο μικροσκόπιο η σχέση υπέρτασης και παχυσαρκίας

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν πλήθος θεμάτων που αφορούν την υπέρταση, γεγονός που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων αλλά και εννέα αλλοδαπών ειδικών καθώς και ομογενών ερευνητών που θα μιλήσουν για ό,τι νεότερο υπάρχει στην έρευνα και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν η σχέση υπέρτασης και παχυσαρκίας, δεδομένου ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών υπάρχει και παχυσαρκία, η σημασία της διατροφής, η πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, η σχέση σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης και οι βαριές βλάβες που προκαλούν όταν συνδυάζονται. Ακόμη, θα παρουσιαστούν οι συνέπειες της υπέρτασης στη καρδιά και τους νεφρούς, ενώ ειδική ενότητα θα αποτελέσει η θεραπεία της νόσου (σύγκριση παλαιών και νέων θεραπειών, επαναστατικές θεραπείες σε βαριές υπερτάσεις, ποιοι συνδυασμοί φαρμάκων είναι καλοί, και ποιοι πρέπει να αποφεύγονται κα). ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |