ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Δεν θέλουμε νεκρούς ήρωες /

Δεν θέλουμε νεκρούς ήρωες



Μπορεί χθες το βράδυ να μπήκε ένα τέλος στην περιπέτεια των μεταναστών που επί 44 ημέρες πραγματοποιούσαν απεργία πείνας και να πέτυχαν στον αγώνα τους, όμως υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα, στηρίζοντας τα αιτήματά τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου, ψυχίατρος Μιχάλης Δικαιάκος. Ο γιατρός υπέγραψε μαζί με 152 συναδέλφους το ψήφισμα συμπαράστασης για τους μετανάστες το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος, αν και δεν βρέθηκε στην Υπατία, έλαβε μέρος σε διάφορες ιατρικές συσκέψεις στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν τα γεγονότα και να ληφθούν αποφάσεις, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους του για να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα.

«Προσωπικά ανησυχώ πολύ, γιατί η κατάσταση οδηγείται σε μη λύση του θέματος. Οι άνθρωποι ζητούν κάτι απλό. Να είναι νόμιμοι, να έχουν δηλαδή μια άδεια εργασίας και παραμονής στη χώρα. Αναφορικά με τα όσα λέει η κυβέρνηση για μαζική νομιμοποίηση έχω να πω πως η παράνομη εργασία βοηθά όλους εκείνους που θέλουν να δίνουν «παράνομα» και «μαύρα» μεροκάματα και ουσιαστικά αδικεί και τους υπόλοιπους εργαζομένους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δικαιάκος.
Αναφορικά με την κατάσταση των μεταναστών ο ψυχίατρος υποστήριξε πως ο αριθμός αυτών που κινδυνεύει σοβαρά είναι μεγάλος.
Μάλιστα ο κ. Δικαιάκος έκανε λόγο για ιατρικό κώδικα δεοντολογίας, εξηγώντας πως ο γιατρός πρέπει να έχει διάφορες αρχές απέναντι στον απεργό πείνας.
«Δεν μπορείς να φέρνεις φαγητό μπροστά σε έναν απεργό πείνας και να του λες αν θέλεις μπορείς να το φας. Ο απεργός εκείνη την ώρα παλεύει για κάτι. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί πως ο απεργός πείνας έχει το δικαιώμα να έχει το δικό του γιατρό – σύμβουλο, ακόμη και το δικό του νομικό σύμβουλο», εξήγησε ο ίδιος.
Θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Δικαιάκο, το κράτος να δει πολύ σοβαρά το θέμα και τη στάση που θα κρατήσει. Δεν επιθυμώ, συμπλήρωσε, να δημιουργηθούν νεκροί ήρωες.

Μέρος της δήλωσης
Μεταξύ άλλων οι 153 γιατροί απ’ όλη τη χώρα στη δήλωσή τους αναφέρουν σχετικά με τους 300 μετανάστες: «Καταγγέλλουμε επίσης την προσπάθεια κυβερνητικών υγειονομικών παραγόντων καθώς και ελάχιστων «συναδέλφων» που είτε με προσπάθεια βίαιης σίτισης είτε με επίδειξη αδιαφορίας για τη νοσηλεία των μεταναστών, παραβιάζοντας τον όρκο του Ιπποκράτη, επιχειρούν να ξεφτιλίσουν τον αγώνα τους και να ρίξουν τις ευθύνες στους ίδιους.
Οι 300 μετανάστες που από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου κάνουν απεργία πείνας,
στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να νομιμοποιηθούν και να μην
δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα, έχουν ήδη
νικήσει. Παρά τους καθημερινούς εξευτελισμούς και την υπερεκμετάλλευση
διδάσκουν πολιτισμό και αξιοπρέπεια. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, στρέφεται
ενάντια στα τείχη του αίσχους που υψώνονται στα σύνορα και στα γκέτο της
ντροπής που φτιάχνονται στις πόλεις, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία,
την αστυνομική βαρβαρότητα, τη ρατσιστική και τη φασιστική τρομοκρατία». ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |