ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Thessalonistas σε δράση /

Thessalonistas σε δράση



«Μια φορά και έναν καιρό στα Βόρεια μιας μικρής χώρας που ονομάζονταν Ελλάδα, υπήρχε μια πόλη. Πολλοί τη γνώριζαν ως η «Όμορφη Θεσσαλονίκη» ή «η Νύφη του Θερμαϊκού», άλλοι πάλι διαλαλούσαν τις ερωτικές τις αρετές, ενώ κάποιοι πιο ρομαντικοί θαύμαζαν την ομίχλη της που θαρρείς πώς μπέρδευε την θάλασσα με τον ορίζοντα και τα έκανε ένα… Στοπ! Αυτό είναι πλέον ένα παραμύθι. Η Θεσσαλονίκη είναι πια μια παραμελημένη και ακαλαίσθητη πόλη». Όλα τα παραπάνω υποστηρίζει η ομάδα εθελοντών Thessalonistas οι οποίοι αντιδρούν δημιουργικά στην καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας σ’ αυτή την πόλη και την αλλάζουν με όμορφες δράσεις.
Πρόκειται για μια ομάδα που δημιουργήθηκε κατά τα πρότυπα των Atenistas της Αθήνας και με δική τους πρωτοβουλία αφού υπήρξε αντίστοιχο αίτημα από πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι δράσεις τους είναι ανεξάρτητες και δεν υποκινούνται από τους Atenistas. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι «το όνομα προήλθε από το «thess» που ευνόητα παραπέμπει στον τόπο που διαμένουμε, τη Θεσσαλονίκη και επίσης είναι ομόηχο του ελληνικού «θες» δηλαδή θέλεις. Το δεύτερο κομμάτι της λέξης προέκυψε μετά από μακρά συζήτηση στο «alonistas», δηλαδή αυτοί που αλωνίζουν. Επομένως, καταλήξαμε σε ένα εύηχο λογοπαίγνιο με μια κατάληξη που παραπέμπει σε μια πάγια κίνηση, μια πρωτοβουλία κατοίκων από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη, που δεν πρόσκειται σε κομματικό σχηματισμό». Άλλωστε παρόμοιες ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Δράσεις


Ήδη η ομάδα έχει καθαρίσει την παραμελημένη πλευρά των δυτικών τειχών της πόλης. «Αν και αρχικά φαινόταν μικρό το πλήθος, τελικά 50-60 άτομα βρεθήκαμε στην παιδική χαρά στην Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νέστορος. Εφοδιασμένοι με γάντια, σακούλες, φτυάρια, τσουγκράνες και χαμόγελο καθαρίσαμε τα πάντα. Απρόσμενα θετική ήταν και η παρουσία των αρμόδιων αντιδημαρχιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και η υλικοτεχνική υποστήριξη που προσέφεραν» υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας. Επίσης πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στο Σέιχ Σου, με περίπου 2500 δενδρίλια ενώ πριν από λίγες μέρες με το σύνθημα «από σήμερα πολλά μπαλκόνια της Θεσσαλονίκης γεμίζουν φυτά» περίπου 800 κωνοφόρα και διάφορα άλλα φυτά, μοιράστηκαν σε πολίτες της Θεσσαλονίκης που έκαναν τη βόλτα τους στη Νέα Παραλία.
Για την Κυριακή 13 Μαρτίου οι Thessalonistas, μετά από ποικίλες επισημάνσεις κατοίκων από αρκετές περιοχές της πόλης για να δραστηριοποιηθούν σε τοπικά προβλήματα, οργανώνουν μια δράση στο ρέμα της Υφανέτ, με στόχο την καθαριότητα του.
Πληροφορίες: Thessalonistas, thessalonistas.wordpress.com, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να βρείτε τα μέλη της ομάδας στη διεύθυνση thessalonistas@gmail.com ή να αφήσετε ένα μήνυμα στο 2312 202412.
ΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑ Link:[http://www.clickatlife.gr/story/category/thessalonistas-se-drasi?id=1942066]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |