ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Εδώ είναι το κάστρο σου /

Εδώ είναι το κάστρο σου



Το Onsports σας θυμίζει την πορεία του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και σας μεταφέρει στην ιστορική έδρα του Ολυμπιακού.
Διαβάστε επίσης...
Οι πρώτοι των... πρώτων!
Ηγέτες στην ιστορία...
Έρτσεγκ: «Σκληρή η Σιένα»
Κανονικά «Κάνιο» και Ζαϊρί
Ολυμπιακός... wallpapers


«Θυμάμαι ακόμα, ήμουν παιδάκι, όταν με φέρανε μες στο Καραϊσκάκη.», είναι η αρχή ενός συνθήματος των οπαδών του Ολυμπιακού που μεταφέρει απόλυτα τα συναισθήματα που προξενεί ο «ναός» των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων κάθε φορά που ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει παιχνίδι της αγαπημένης τους ομάδας.
Το καμάρι του Ολυμπιακού, είναι η έδρα του, το σπίτι του, το απόρθητο φρούριό του που δύσκολα μπορεί κανείς να αλώσει, από το 1925 ως σήμερα! Το στάδιο που υπάρχει πριν κι από τον ίδιο το σύλλογο, έχει ταυτιστεί απόλυτα με τον Ολυμπιακό, με το πάθος και τη δύναμη, με τη νίκη και το θρίαμβο.
Ολυμπιακό... από την αρχή!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση του με τη λέξη «ολυμπιακός» είναι τεράστια και κρατάει από το 1895! Τότε κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το «Ποδηλατοδρόμιο Πειραιώς», για τις ανάγκες των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, ενώ η σημερινή του μορφή διαμορφώθηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 στους οποίους και έκανε. πρεμιέρα επισήμως το νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Από την κατασκευή του το φαληρικό στάδιο δεν ήταν αμιγώς ποδοσφαιρικό. Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου έγινε τρία χρόνια μετά την κατασκευή του, όταν το 1898 ο Πανελλήνιος και ο Ποδηλατικός όμιλος αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 4-4, ενώ ο πρώτος αγώνας της Εθνικής δόθηκε στις 24 Απριλίου 1906 με την «γαλανόλευκη» να συντρίβεται από την Δανία (0-9). Όλα αυτά, ως τις 10 Μαρτίου 1925 και την ίδρυση του Ολυμπιακού!
Η ώρα του Θρύλου
Ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα του σταδίου και το κάνει δική του έδρα, προσθέτοντας αποδυτήρια αλλά και την θρυλική καρβουνόσκονη που κάλυπτε τον αγωνιστικό χώρο στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια της εποχής. Μάλιστα οι διηγήσεις αναφέρουν ότι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μετέφεραν μόνοι τους το κάρβουνο για να στρώσουν το γήπεδο, από παρακείμενο εργοστάσιο της ΔΕΗ! Ρομαντικές εποχές.
Τα χρόνια κυλούσαν, ο Ολυμπιακός έχτιζε το μύθο του και την αυτοκρατορία του με τις κατακτήσεις πρωταθλημάτων, όπως το πρώτο του 1931 που του απονεμήθηκε στο σπίτι του, μπαίνουν οι πρώτες 20.000 θέσεις από το 1954 ως το 1957 ενώ γίνεται ρεκόρ θεατών στις 7 Απριλίου 1965 (42.415 κόντρα στην ΑΕΚ), μετά την ανακατασκευή του 1964.
Δόξα και θρήνος
Το «Καραϊσκάκη» θα ζήσει μεγάλες στιγμές, από τους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ανάμεσα στην Τσέλσι και την Ρεάλ Μαδρίτης το 1971 ως την δοξασμένη δεκαετία του 1980 με τους θρυλικούς παίκτες που έκαναν τον Πειραιά να παραληρεί.
Η συγκεκριμένη δεκαετία όμως, στιγματίστηκε από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Μετά το θριαμβευτικό 6-0 επί της ΑΕΚ δεκάδες φίλαθλοι εξορμούν τρέχοντας προς την έξοδο της Θύρας 7 για να πανηγυρίσουν. Μια κλειδωμένη πόρτα και η απώλεια της ισορροπίας ενός φιλάθλου στις σκάλες ήταν αρκετά για να γίνει το κακό και να ποδοπατηθούν όσοι δεν κατάφεραν να σταθούν όρθιοι. Απολογισμός: 21 νεκροί φίλαθλοι δεκάδες τραυματίες, κανείς υπεύθυνος.
Αποχώρηση και θρυλική επιστροφή
Ο Ολυμπιακός έμεινε για 72 χρόνια στο ίδιο σπίτι, στο δικό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και εκεί το 1997 θα σπάσει την ανομβρία τίτλων που κράτησε δέκα χρόνια. Το πρώτο από τα εφτά συνεχόμενα πρωταθλήματα θα βάλει. «φωτιά» στο Φάληρο και οι Πειραιώτες θα φύγουν για το ΟΑΚΑ την αμέσως επόμενη χρονιά, αφού το «παλιό Καραϊσκάκη» δε τους χωρά πια.
Επτά χρόνια θα κρατήσει και η περιπλάνηση της ομάδας όμως σε Μαρούσι και Ριζούπολη. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 6 Μαρτίου 2003, τέσσερις μέρες πριν ο Ολυμπιακός γιορτάσει 80 χρόνια ζωής, το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» περνά στον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς. Σε συνεργασία με τον Ερασιτέχνη λοιπόν, η ΠΑΕ θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται για να χτιστεί το «παλάτι» του Θρύλου που κόστισε 60 εκατ. ευρώ και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους «ερυθρόλευκους»!
Μόλις 14 μήνες χρειάστηκαν και το «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης», άλλαξε μορφή. Κατεδαφίστηκε και χτίστηκε από την αρχή, με την φορά του μάλιστα να είναι ίδια με αυτή που είχε τότε, το 1895, όταν ήταν ακόμα «Ποδηλατοδρόμιο». Στις 20 Ιουνίου 2004 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, στις 30 του ίδιου μήνα παραδόθηκε επίσημα και στις 2 Αυγούστου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια! Το πρώτο ματς ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου 2004 και το πρώτο γκολ ήρθε με κεφαλιά του Γιάννη Οκκά απέναντι στην Καλλιθέα (νίκη με 2-1) στο 17' του παιχνιδιού.
Το «παλάτι» του Θρύλου
Το «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπως ονομάζεται πλέον, έχει χωρητικότητα 33.334 θεατών, ενώ έχει 33 θύρες. Μη σας μπερδέψει η αρίθμηση από το 1 ως το 34, απλά λείπει η θύρα με τον αριθμό 13, για ευνόητους λόγους. Επίσης, κανείς δεν έχει ξεχάσει τα θύματα της Θύρας 7 αφού με μαύρα καθίσματα έχει σχηματιστεί ο συγκεκριμένος αριθμός στο πέταλο που κάθονται συνήθως οι οργανωμένοι των Πειραιωτών ενώ υπάρχουν και δύο μνημεία για να θυμίζουν πάντα τους φίλους του Ολυμπιακού που χάθηκαν για την αγάπη τους.
Η συνολική έκταση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», είναι 75.730 τ.μ. και παρέχει κάθε άνεση που πρέπει να βρει κανείς σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. 2 VIP εστιατόρια έκτασης 1000 τ.μ., το VIP Lounge bar, το Champions Club, 11 αναψυκτήρια, cafe και εστιατόρια, φούρνο και mini market, κατάστημα δίσκων, 24 μονάδες υγιεινής (και για άτομα με ειδικές ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται στο ισόγειο, δίπλα στις ράμπες, με δύο προσβάσεις ΑΜΕΑ όπως και στο βασικό επίπεδο κίνησης), γυμναστήριο Carolli Health Club, τράπεζα και φυσικά το Μουσείο Ολυμπιακού και το Olympiakos RedStore, είναι κάποια από τα σημεία που μπορεί να σταθεί κανείς πριν απολαύσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα του «αιώνιου έφηβου», στο νέο του σπίτι, στο δικό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Συντάκτης: Onsports Team Link:[http://www.onsports.gr/Afierwmata/item/28888-%C2%ABEdw-einai-to-kastro-soy%C2%BB/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |