ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Για διγλωσσία εγκαλεί ο Γιώργος τον Σαμαρά /

Για διγλωσσία εγκαλεί ο Γιώργος τον Σαμαρά



«Ρευστό» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το κλίμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 11 Μαρτίου, την ώρα που από το υπουργείο Οικονομικών «διαρρέει» η πρόθεση της Αθήνας να κινηθεί νομικά κατά του οίκου Moody's.

Αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι αυτή δεν συμβαδίζει με όσα θέλει η Ελλάδα και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στην απόφαση δεν υπάρχει ούτε καν αναφορά στην επιμήκυνση.

Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι "καλές είναι οι δηλώσεις, αλλά εκείνο που μετρά είναι οι πράξεις".

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και προχώρησε σε μια σύγκριση των αποφάσεων που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό.

Όπως ανέφερε, στο κείμενο των Σοσιαλιστών περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη, αλλά και σημεία ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Αντίθετα, όπως τόνισε, στο κείμενο των συντηρητικών δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και πρόσθεσε πως «μακάρι να ήταν καλή η απόφαση του Λαϊκού Κόμματος, ώστε να μην χρειαζόταν να δώσουμε μια τόσο δύσκολη μάχη». Σε αυτό το κείμενο, πρόσθεσε, υπάρχει μόνο η ευχή να συνεχιστεί η επιτυχής πορεία των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρό της, Αντώνη Σαμαρά. «Δεν είναι δυνατόν» τόνισε, «εδώ να λένε ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφικό και έξω να μιλάνε για την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του». «Αυτό σημαίνει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «ότι ο κ. Σαμαράς υιοθετεί την ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου, όπως και το Λαϊκό Κόμμα, και εδώ λέει πόσο καταστροφική είναι η εφαρμογή του για τη χώρα».

Την Παρασκευή πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει συνολικά την πρότασή της για μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και επαναγορά ομολόγων.

«Η 25η Μαρτίου είναι ένας ακόμα δύσκολος σταθμός για την πορεία της χώρας μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις εξελίξεις που αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ενώ επισήμανε ότι φέτος η Ελλάδα δίνει τη μάχη με πολύ περισσότερα εφόδια απ' ό,τι είχε δώσει την αντίστοιχη μάχη πριν από ένα χρόνο, καθώς στο μεταξύ, με τις προσπάθειες όλων, ενισχύθηκε η φωνή της και αποκαταστάθηκε το κύρος της, πράγματα που βοηθούν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Σχετικά τέλος με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι εξετάζεται το ζήτημα της κίνησης νομικής διαδικασίας εναντίον του, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι κατ' ανάγκην και μόνο το Δημόσιο εκείνο που κινεί ανάλογες διαδικασίες. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |