ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Καυτά ερωτήματα για την καύση βιομάζας /

Καυτά ερωτήματα για την καύση βιομάζας



Μία επένδυση έχει κάνει άνω - κάτω τους τελευταίες μήνες την επικαιρότητα στο Βόλο. Μία επένδυση με την οποία στοχοποιείται η εταιρία ENGAL, που θέλει να ιδρύσει και να λειτουργήσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW στην περιοχή της Β΄ΒΙΠΕ Βόλου.

Μέχρι το Νοέμβριο δεν γνωρίζαμε ο,τιδήποτε σχετικό. Μία ερώτηση στη Βουλή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και μία έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΣΥΔΙΣΑ) και δημοτικού συμβούλου Βόλου Γ. Κουρτίνα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έφεραν το θέμα στο προσκήνιο. Ακολούθησαν νέες δηλώσεις του Γ. Κουρτίνα, αλλά και του νέου Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, που μιλώντας στην τελετή παράδοσης και παραλαβής της προεδρίας του ΣΥΔΙΣΑ έριξε νέες προειδοποιητικές βολές. Στη διαχείριση των απορριμμάτων , είχε πει, έχει εστιαστεί όλη η οικονομική ελίτ της χώρας.
Ακολούθησε νέα φαρμακερή δήλωση του Π. Σκοτινιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου την περασμένη Δευτέρα, που χαρακτήρισε την επένδυση « φαραωνική». Το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά όταν απάντησε η εταιρία στις δηλώσεις Σκοτινιώτη με ιταμό ύφος για το πρόσωπο ενός αιρετού και μίας Δημοτικής Αρχής. Έξις, δευτέρα φύσις, ήταν το υπαινικτικό σχόλιο - απάντηση του Δήμου Βόλου με αφορμή την πρώην ιδιότητα του επενδυτή Γ. Αλεξάκη που ήταν πρώην διοικητής της ΕΥΠ.
Σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχειρεί να φωτίσει μερικές ακόμη πτυχές για την επιχειρούμενη επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση βιομάζας στη Β΄ΒΙΠΕ Βόλου και καταγράφει τα ερωτήματα που απευθύνουν προς τους επενδυτές οι Οικολόγοι - Πράσινοι Νομού Μαγνησίας, αλλά και ένα δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, την επόμενη εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σαρωνικού (Καλύβια) Αττικής. Μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Αριστεράς στον απόηχο των έντονων συγκρούσεων με τις δυνάμεις των ΜΑΤ των κατοίκων της Κερατέας που αντιδρούν στη λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους .

Οι Οικολόγοι - Πράσινοι
Δεκαεπτά «καυτά ερωτήματα» απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πολιτική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας για την επίμαχη επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση βιομάζας. Τα ερωτήματα απευθύνονται προς τους επενδυτές και έχουν ως εξής:
1. Γνωρίζετε από τι είδους απόβλητα προέρχεται το καύσιμο SRF που θα προμηθεύει η εταιρία Ecolautus το εργοστάσιό σας; Οικιακά, βιομηχανικά ή και τα δύο;
2. Μπορείτε να παράξετε μια αναλυτική περιγραφή των διεργασιών επεξεργασίας των αποβλήτων που οδηγεί στην παραγωγή του SRF από τους συνεργάτες σας στην Ecolautus;
3. Ποιο είναι το αναμενόμενο εύρος τιμών της συνολικής θερμογόνου δύναμης του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσετε;
4. Ποιο είναι το αναμενόμενο εύρος τιμών της κατά βάρος περιεκτικότητας σε βιοαποδομήσιμη ύλη αλλά και σε λοιπά υλικά (π.χ. πλαστικά) του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσετε;
5. Ποιο είναι το ποσό ενέργειας που υπολογίζετε ότι θα παράγει το εργοστάσιό σας ετησίως;
6. Ποιος είναι ο βαθμός απόδοσης του εργοστασίου σας ως προς την ηλεκτροπαραγωγή;
7. Με βάση τη 2007/589/ΕΚ ουδέτερο ως προς εκπομπές CO2 υλικό βιομάζας θεωρείται μόνο το «κλάσμα βιομάζας των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων». Επίσης σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 3851/2010 μόνο αυτό το κλάσμα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και επιδοτείται για εργοστάσια ισχύος έως και 35 MW και για το πλεόνασμα της ενέργειας που διατίθεται στο Σύστημα ή το Δίκτυο το οποίο μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό μέχρι και 20% της συνολικά παραγόμενης ετησίως. Επίσης αυτό το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας απαλλάσσεται από το κόστος εκπομπών CO2. Ποιο ποσοστό της παραγόμενης από το εργοστάσιό σας ενέργειας θεωρείτε ότι θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΑΠΕ με βάση τον 3851/2010;
8. Για τους παραπάνω λόγους, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος προσδιορισμού της συνεισφοράς του βιοαποδομήσιμου κλάσματος στη συνολική θερμογόνο δύναμη του χρησιμοποιούμενου καυσίμου. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί η τεχνική C14 για τον προσδιορισμό του ενεργειακού περιεχομένου που προέρχεται από βιομάζα, μια τεχνική που στηρίζεται στην ανάλυση των καυσαερίων για να ξεπεράσει τα συχνά προβλήματα ετερογένειας του καυσίμου στην είσοδο. Θα είναι το εργοστάσιό σας εξοπλισμένο με τις τεχνικές δυνατότητες για τέτοιου είδους μετρήσεις; Αν όχι, μπορείτε να περιγράψετε επακριβώς τη μέθοδο προσδιορισμού της θερμογόνου δύναμης που προέρχεται από το βιοαποδομήσιμο κλάσμα του καυσίμου η οποία θα εφαρμοστεί στο εργοστάσιό σας;
9. Πόσο συχνά θα γίνεται η παραπάνω ανάλυση;
10. Είναι γνωστό από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ότι η έκλυση διοξινών και φουρανίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η εξάρτηση αυτή μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από πειράματα σε μεγάλης κλίμακας αποτεφρωτήρες, διαφέρει από αποτεφρωτήρα σε αποτεφρωτήρα σημαντικά. Σε μετρήσεις σε ποια εργοστάσια που χρησιμοποιούν τους αποτεφρωτήρες της CPMC που θα χρησιμοποιήσετε και εσείς και υπό ποιες συνθήκες βασίζεται η βεβαιότητα που υπάρχει στην ιστοσελίδα για μηδενικές εκπομπές διοξινών και φουρανίων; Θα μπορούσαμε να έχουμε αντίγραφο με τη πλήρη περιγραφή αυτών των μετρήσεων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτές διεξήχθησαν;
11. Πώς ακριβώς σκοπεύετε να διαχειρίζεστε τα υπολείμματα της διεργασίας καύσης;
12. Στην ιστοσελίδα σας αναφέρετε ότι το κόστος επένδυσης θα είναι 114.15 ευρώ ανά τόνο δυναμικότητας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το εργοστάσιο 100 MW θα χρησιμοποιεί 2115 την ημέρα. Επομένως το κόστος επένδυσης θα είναι γύρω στα 84.5 εκ ευρώ αν λειτουργεί 350 ημέρες το χρόνο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ιστοσελίδας και πάλι. Παρ’ όλα αυτά σε άλλα σημεία στην ιστοσελίδα σας αναφέρετε κόστη επένδυσης που κυμαίνονται από 100 έως 153 εκατομμύρια ευρώ. Προς αποσαφήνιση αυτού του σημείου, ποιο είναι τελικά το κόστος επένδυσης για ένα εργοστάσιο ισχύος 100 MW;
13. Ποιο είναι το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής ανά MWh;
14. Ποια η συνεισφορά της τελικής διάθεσης της τέφρας στο κόστος παραγωγής;
15. Ποια η συνεισφορά της αγοράς καυσίμου από το εξωτερικό στο κόστος παραγωγής;
16. Ποια η συνεισφορά της μεταφοράς και αποθήκευσης του καυσίμου στο κόστος παραγωγής;
17. Υπάρχει σκέψη στο μέλλον το εργοστάσιό σας να προμηθεύεται το καύσιμο από την Ελλάδα;
Ημερίδα στην Αθήνα
Για το θέμα όμως του εργοστασίου της ΕΝGAL στο Βόλο που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν ενδιαφέρον και όλα όσα υπογραμμίστηκαν σε ημερίδα που έγινε πριν από τρεις εβδομάδες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Καλύβια Αττικής.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας καταγράφηκαν από τον αθηναϊκό Τύπο. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ της επόμενης μέρας με τίτλο «Εισαγωγή σκουπιδιών από Ιταλία. 7 εκ. τόνοι για να καούν στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Βόλου. Στα 200 ευρώ ο τόνος από 45 σήμερα» και στο οποίο αναγράφονται τα εξής:
«Μέχρι και σκουπίδια εισαγόμενα από την Ιταλία θα καίγονται στα εργοστάσια που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και μάλιστα με επιδότηση από τα κονδύλια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) .
Το « επίτευγμα» αυτό της… πράσινης ανάπτυξης μαζί με άλλα, όπως ο τετραπλασιασμός του κόστους σε σχέση με τώρα, προέκυψε από ημερίδα για τη διαχείριση απορριμμάτων χθες το πρωί στα Καλύβια Αττικής. Επιστήμονες, πολιτικοί και κάτοικοι αντάλλαξαν επιχειρήματα πιο ηχηρά από «κρότου - λάμψης», βόμβες μολότοφ και κλομπιές των ΜΑΤ που πέφτουν εδώ και δύο μήνες στην Κερατέα - σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Δημαρχείο Σαρωνικού( Καλυβίων).
Ο διάλογος συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι μετά τις 12 η αίθουσα μισοάδειασε, αφού πολλοί από τους παριστάμενους έφυγαν ανήσυχοι έχοντας μάθει ότι ξέσπασαν νέα επεισόδια. Την πρωτοβουλία της ημερίδας είχε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που εκπροσωπήθηκε από το βουλευτή Θ. Λεβέντη.
Εκτόξευση
κόστους
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλ . Οικονομόπουλος μίλησε για την εκτόξευση του κόστους διαχείρισης που θα προκαλέσει η διαχείριση των απορριμμάτων όπως σχεδιάζεται και θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ τον τόνο από 45 σήμερα (σημείωση ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ: Ο ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας σήμερα χρεώνει τους ΟΤΑ της περιοχής μας 11 ευρώ για κάθε τόνο αστικών απορριμμάτων που εναποτίθεται στη χωματερή). Συστατικό στοιχείο της επεξεργασίας είναι η μηχανική ανακύκλωση από την οποία προκύπτουν, με βιοξήρανση, υλικά RDF και SRF. Τα υλικά αυτά χρησιμεύουν μόνο για καύση και θα παράγονται σε τεράστιες ποσότητες, αφού δεν προωθείται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων (χαρτί, γυαλί - πλαστικό - μέταλλο, οργανικά υπολείμματα από κάθε νοικοκυριό.
Κατά την καύση όμως παράγονται τεράστιες ποσότητες διοξινών, ανέφερε ο Φ. Κυρκίτσος, φορέας της πρότασης τεσσάρων ΜΚΟ (Οικολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος, WWF, Γκρινπίς). Αυτό, όπως είπε, ανακαλύφθηκε στη Ευρώπη στη δεκαετία του ΄90 και από τότε η μέθοδος της καύσης σταδιακά εγκαταλείπεται διότι καθίσταται πολύ ακριβή η τεχνολογία περιορισμού της ρύπανσης.

------------------------------------------------------------------
Χωρίς διαχωρισμό
Ξεκινώντας από την Αττική όπου ο σχεδιασμός έγινε με νόμο του 2003, η κατάσταση οδηγείται σε τέτοια κατεύθυνση. Δεν ακολουθούνται μέθοδοι περιορισμού των σκουπιδιών με διαχωρισμό, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση. Όλα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ( γι΄ αυτό χρειάζονται δύο σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), εκεί θα γίνεται σε άλλα εργοστάσια ή μηχανική ανακύκλωση και μετά θα καταλήγει το παραγόμενο στο εργοστάσιο καύσης.
Πρόκειται για «βιομηχανία κατασκευής προβληματικών εργοστασίων και ΧΥΤΑ στις πιο αδύναμες περιοχές που παρουσιάζουν τη μικρότερη δυνατή αντίσταση» σχολίασε ο Καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος. Ο σχεδιασμός έγινε με πολιτικά κριτήρια και όχι τεχνοκρατικά, ανέφερε ο πρώην Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, θυμίζοντας ότι ουδέποτε έγινε διάλογος, ούτε επί Νέας Δημοκρατίας (σ.σ. ο κ. Κουρής είναι σήμερα γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ).
Στο Βόλο
Το εργοστάσιο που θα καίει τα σκουπίδια (επισήμως βιομάζα) αδειοδοτήθηκε για να κατασκευαστεί στο Βόλο. Σε δέκα χρόνια θα παραλάβει από την Ιταλία (εταιρία ECOLATUS) 7 εκατ. τόνους «ανακυκλώσιμων υλικών» τα οποία θα κάνουν και στάση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Στον Αστακό (όπου δεν ευδοκίμησε η επένδυση του Κατάρ) θα καθαρίζονται, λέει, από πλαστικές ύλες και ελαστικά για να μένει κλάσμα «σχεδόν βιοαποικοδομήσιμο». Για την καύση τους η Βουλή ψήφισε να επιδοτούνται ως ΑΠΕ και αυτό, όπως σημείωσε ο Φ. Κυρκίτσος, θα αφαιρέσει κονδύλια από φωτοβολταϊκά - ηλιακά πάρκα κ.α. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |