ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Πνίγηκαν τρεις μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας /

Πνίγηκαν τρεις μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας



Δραματικές εξελίξεις, με τρεις νεκρούς, εκτυλίχθηκαν μεταξύ 11 και 3 το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, κατά τη διάρκεια του κατάπλου του "ΙΟΝΙΑΝ ΚING", που μετέφερε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.288 Ασιάτες υπήκοους από τη μαρτυρική Λιβύη.

Λόγω της απόγνωσης, μόλις είδαν τα φώτα του λιμανιού της Σούδας, 48 υπήκοοι του Μπανγκλαντές πήδηξαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών να πνιγούν αμέσως, ενώ ένας ακόμη να χάσει τη ζωή του, πριν ακόμα τον παραλάβει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ενώ γίνονταν προσπάθειες να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αμέσως στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, με τη συνδρομή του Λιμενικού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περισυλλογή 29 μεταναστών και τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

17 παραμένουν υπό νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ τέσσερις μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Σούδας και οι υπόλοιποι επέστρεψαν ταλαιπωρημένοι στο "IONIAN KING".

Σκάφη του Λιμενικού περιπολούσαν διαρκώς στο λιμάνι, ενώ στις έρευνες μετείχαν Super Puma, σκάφη και άντρες του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να εντοπίσουν ακόμα 11 άτομα που αγνοούνται. Όσο όμως έπεφτε το σκοτάδι, τόσο λιγόστευαν οι ελπίδες για εντοπισμό των αγνοουμένων. Έτσι, οι από θαλάσσης έρευνες θα συνεχιστούν την καθαρά Δευτέρα, με το πρώτο φως της ημέρας.

Αργά το βράδυ, με δύο πτήσεις αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Χανίων 954 υπήκοοι Μπανγκλαντές και άλλων χωρών.

Συλλυπητήρια της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας

Τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για τους τρεις Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι της Σούδας εξέφρασε η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα. Και οι τρεις εργάζονταν στη Λιβύη για την κορεάτικη Daewoo Engineering & Construction Company.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής πρεσβείας, η Daewoo είχε αναλάβει την ευθύνη εκκένωσης των εργαζομένων της από τη Λιβύη, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον υπήκοοι τρίτων χωρών. Η Daewoo, προστίθεται στην ανακοίνωση, είχε φροντίσει για τη μεταφορά των εργαζομένων της πρώτα στην Κρήτη (Χανιά) και σταδιακά να τους επαναπατρίσει στις χώρες τους.

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας και η Daewoo Engineering & Construction Company, από κοινού με τις άλλες ενδιαφερόμενες πρεσβείες στην Αθήνα, θα συνεχίσουμε πλήρως τις προσπάθειές μας για τον πρέποντα κα ασφαλή επαναπατρισμό των ως άνω υπαλλήλων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δηλώσεις του πρέσβη του Μπανγκλαντές

Ο πρέσβης του Μπανγκλαντές στην Ελλάδα τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναχώρησαν τα λεωφορεία

Στις 15:45 αναχώρησαν από το λιμάνι της Σούδας τα δύο πρώτα πούλμαν, που θα μεταφέρουν τους πρώτους μετανάστες στο αεροδρόμιο Χανίων. Μετά από 20 λεπτά, γύρω στις 16:10 το μεσημέρι, αναχώρησαν και άλλα τρία λεωφορεία.

Εντόπισαν πέντε ζωντανούς μετανάστες

Αργά το μεσημέρι, άνδρες του λιμεναρχείου και αστυνομικοί εντόπισαν πέντε μετανάστες στην περιοχή της Διεύθυνσης Ναυτικών όπλων στο Βλητέ Σούδας.

Καλά στην υγεία τους οι μετανάστες

Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπο Δουλγεράκη, όσοι μετανάστες νοσηλεύονται στο ίδρυμα, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ματαιώθηκε το Καρναβάλι της Σούδας

Την ίδια ώρα, τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό συμβάν εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων Εμμ. Σκουλάκης και ζήτησε να προβληματιστούμε όλοι μαζί για την απόγνωση αυτών των ανθρώπων.

Ο κ. Σκουλάκης ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται το καρναβάλι της Σούδας λόγω του τραγικού γεγονότος, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάστε περισσότερο ρεπορτάζ στο Flashnews.gr ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |