ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Η φασολάδα και τα σαρακοστιανά... επιβίωσαν της κρίσης /

Η φασολάδα και τα σαρακοστιανά... επιβίωσαν της κρίσης



Σε πείσμα της παγωνιάς, της κρίσης και του ΔΝΤ, οι Έλληνες γιορτάζουν και φέτος μαζικά τα παραδοσιακά Κούλουμα. Τα φετινά Κούλουμα όμως, δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές. Οι δήμοι, στο βωμό της λιτότητας, έκαναν περικοπές στις διοργανώσεις.

Διασώθηκε πάντως η φασολάδα και τα σαρακοστιανά, μαζί με τη διάθεση των δήμων να προσφέρουν ένα κεφάτο γλέντι στους δημότες τους, που τόσο το είχαν ανάγκη. Ούτε ο καιρός είναι σύμμαχος. Το τσουχτερό κρύο δεν ευνοεί το πικ-νικ. Ο κόσμος όμως το αψήφησε, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, σήκωσε τους χαρταετούς, τίμησε την αχνιστή φασολάδα, τραγούδησε και χόρεψε, για να ξορκίσει τα άσχημα που φοβάται.

Στο υπαίθριο τραπέζι είχαν τη θέση τους και άνεργοι ή άστεγοι, θύματα της κρίσης. Οι δήμοι περιμένουν περισσότερους επισκέπτες φέτος. Τον τόνο δίνει ο λόφος του Φιλοπάππου στην Αθήνα, όπου οι χαρταετοί εμφανίστηκαν από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ενώ άνοιξαν και οι πόρτες του πάρκου ΚΑΨΑΠ στους Αμπελόκηπους με συναυλία λαϊκής μουσικής από το Σύλλογο Αμπελοκήπων. Το Μαρούσι δίνει επίσης το «παρών», γιορτάζοντας στην οδό Σπύρου Λούη με σαρακοστιανά εδέσματα και πολύ μουσική.

Στο Ελληνικό, ο δήμος αποφάσισε να διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή, για να υπογραμμίσει τη βούληση των κατοίκων να δημιουργηθεί στο πρώην αεροδρόμιο μητροπολιτικό πάρκο.

Στη Θεσσαλονίκη, τα παραδοσιακά γλέντια στήθηκαν στο Σέιχ Σου, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και την Αλάνα της Τούμπας.

Στο Βόλο, επέλεξαν τις παραλίες για να γιορτάσουν, ενώ στην Τρίπολη γέμισε ο λόφος της Κάρτσοβας χαρταετούς και ήχους δημοτικής μουσικής από τα συγκροτήματα της περιοχής.

Η Λάρισα δεν πάει πίσω, μόνο που εδώ το πρόσταγμα έχουν συγκροτήματα χορού.

Το χρώμα της ημέρας έδωσαν επίσης τα τοπικά έθιμα σε κάποια μέρη της Ελλάδας, όπως ο βλάχικος γάμος στη Θήβα, ο αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, το έθιμο του Αγά στη Χίο, οι Μουτζούρηδες στην Ξάνθη κ.ά. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |