ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Από την παλιά Αθήνα στο Ρίο /

Από την παλιά Αθήνα στο Ρίο



Ενα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, τη μουσική και το χορό, στο εντόπιο και το -προσεταιρισμένο και αφομοιωμένο πλέον- εξωτικό, ένα ταξίδι με όχημα το γλέντι και τη διασκέδαση, παρουσιάζεται το ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαρτίου, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και με τη συμμετοχή των Σχολών Χορού Latin CHORUS LINE-VOLOS & DANCE AKADEMY-VOLOS, στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου και με ελεύθερη είσοδο.
Μετά την παρουσίαση του μουσικού προγράμματος θα ακολουθήσει ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι με κέρασμα στην αρχή και στη συνέχεια με κρασί και μεζέδες σε πολύ προσιτές τιμές.
Πρόκειται για μια αναβίωση της αυθεντικής αποκριάτικης διασκέδασης περασμένων δεκαετιών, τότε που οι παρέες, με τις μασκαράτες, τις σερπαντίνες, το χαρτοπόλεμο και τα κομφετί, άναβαν αβίαστο το κέφι.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που έχει τίτλο «Από την παλιά Αθήνα στο Ρίο, ένα διαχρονικό ταξίδι στη μουσική και το χορό», θα παρουσιαστούν τα εξής τραγούδια όπως: Εγώ θα κόψω το κρασί, Do-Re-Mi, Ριρίκα (Τσάρλεστον), Κική Κοκό , η Μοδιστρούλα, Πω,πω , πω, το Καρναβάλι κ.α.
Στο δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε λατινοαμερικάνικα τραγούδια και χορούς, όπως TICO- TICO, CARNIVAL (Orfeo Negro), QUANTANAMERA, PERHAPS-PERHAPS,BESAME MUCHO, BRASILIAN CARNIVAL, TI, LUNARES, AMOR, PERFILA, DISCO, CARAVAN, VIDA VOLA, LA BABA.
Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Kαρυδάκης, αρχιμουσικός Φ.Δ..Β., Δήμος Βουγιούκας μουσικός Φ.Δ.Β., Βασίλης Τασούδης μουσικός Φ.Δ.Β.
Σολίστες: Τζένη Χατζηδήμου, Κατερίνα Αποστολοπούλου και Θωμάς Σκοτίδας.


«Μαθήματα ψυχαγωγίας» στην Αγριά

«Μαθήματα ψυχαγωγίας» σε στυλ ρετρό και νοσταλγικές μελωδίες που μας ταξιδεύουν έως τον καιρό της πρώτης σύγχρονης οικονομικής κρίσης του 1930 παρουσιάζονται στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαρτίου στο Πορφυρογένειο ίδρυμα Αγριάς με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των φετινών Αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δημοτική Ενότητα Αγριάς - Αρτέμιδας και συμμετέχει μουσικό σύνολο από καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Νέας Ιωνίας. Τραγουδούν οι: Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Λίλη Βαρακλιώτη, Ιόλη Σκούρτη (υψίφωνοι), Μαρία Αναστασοπούλου, Θεοδώρα Γούσια, Βίκυ Ευθυμίου, Θεοδώρα Μαγαλιού (δεύτερη φωνή), Νώντας Αδάμου (ακορντεόν), Κατερίνα Βασιλείου (φλάουτο), Ευαγγελία Γούσια (κιθάρα), Θεοδώρα Μαγαλιού (πιάνο), Λίλη Βαρακλιώτη (πιάνο).
Θα παρουσιαστούν παλιές, αξέχαστες, ελληνικές μελωδίες του ελαφρού τραγουδιού.
Το είδος αυτό προέκυψε μέσα στα χρόνια της επιθεώρησης, της οπερέτας και της καντάδας και δημιούργησε ένα είδος τραγουδιού ευρείας κατανάλωσης.
Η αθηναϊκή επιθεώρηση με επιρροές από τα δυτικοευρωπαϊκά μουσικοθεατρικά πρότυπα δάνεισε τη σκηνή της για την διαμόρφωση και τη διάδοσή του «ελαφρού» τραγουδιού το οποίο παρουσιάστηκε, κοντά στις αρχές της δεκαετίας του '30, μέσα σε μιαν άλλην οικονομική κρίση, στην εποχή του Μεσοπολέμου, κυριάρχησε στην αστική διασκέδαση και ψυχαγωγία και επικράτησε για τρεις δεκαετίες περίπου.
Η δυτικότροπη καταγωγή του του προσδίδει και τον χαρακτηρισμό «ευρωπαϊκό» τραγούδι, διότι προσαρμόζεται συνήθως σε ρυθμούς όπως το βαλς και το τάνγκο.
Το τραγούδι αυτό αποκλείει κοινωνικά ή πολιτικά θέματα και υμνεί απελπισμένους έρωτες και τα νιάτα που περνούν και αναδεικνύει πληθώρα συνθετών όπως τον Αττίκ, τον Γιαννίδη, τον Ν. Χατζηαποστόλου, τον Σουγιούλ, τον Μωράκη, και τον Μουζάκη αλλά και τραγουδιστών όπως τη Βέμπο, τον Γούναρη, τη Δανάη, τον Μαρούδα και τον Επιτροπάκη.
To ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαρτίου, επίσης ενταγμένο στις αποκριάτικες
εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου, είναι και το γλέντι της «Τρελοπαρέας», στην ταβέρνα «To στέκι του Καλτσά», στη Νέα Αγχίαλο.
Η «Τρελοπαρέα» αποτελείται από 15 - 20 φίλους οι οποίοι επί 24 χρόνια, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, ξεκινούν την προετοιμασία αποκριάτικων δρωμένων. Ράβουν μόνοι τους τα κοστούμια, κάνουν πρόβες και με τρελό κέφι παρουσιάζουν ένα δικό τους καρναβάλι.
Από την ομώνυμη ταινία του κινηματογράφου δανείζονται τον τίτλο της εκδήλωσής τους «Tα κόκκινα Φανάρια», που πραγματοποιείται στις 10 το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου στο καφέ- μπαρ ΚΥΚΝΟΣ, στην άκρη του Λιμανιού, στο Λιμεναρχείο, o Εικαστικός Σύλλογος Βόλου και το Καλλιτεχνικό Παρεάκι.
Θα ακουστούν και θα χορευτούν τραγούδια της δεκαετίας του 60 από νοσταλγούς της τότε ανθισμένης νιότης τους, αλλά και από νεότερους που ανακάλυψαν αργότερα την αθωότητα και την ομορφιά της τέχνης σ΄ εκείνη την εποχή.
Τέλος η εκδήλωση του Αφανού στα Μελισσιάτικα μετατίθεται για την επόμενη μέρα, Κυριακή 6 Μαρτίου.


Απόκριες στη Μακρινίτσα

Εξάλλου η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας διοργανώνει για την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 την αποκριάτικη εκδήλωση με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του χωριού «Αφανός», για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Η αποκριάτικη εκδήλωση περιλαμβάνει κατασκευή - πέταγμα - διαγωνισμό αερόστατου και το άναμμα του «Αφανού» - φωτιά με ξηρούς θάμνους - πουρνάρια, στην Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων κάτω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Αρχοντικό Βατσαρέα-Μαυράκη), με αποκριάτικα τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, πηλιορείτικα αποκριάτικα κεράσματα από Ομάδα Γυναικών της Μακρινίτσας (πίτες και φαγητά), τσίπουρο και κρασί από τους παραγωγούς της Μακρινίτσας.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 18.00, με πέταγμα - διαγωνισμό αερόστατου και στη συνέχεια, ώρα 19.00΄ το άναμμα του «Αφανού» και τέλος, αποκριάτικο γλέντι και χορός!!!

Η αποκριάτικη εκδήλωση της Μακρινίτσας εντάσσεται στο πρόγραμμα του ενιαίου Δήμου Βόλου «ΑΠΟΚΡΙΑ 2011» και αποτελεί συνδιοργάνωση του Τοπικού Συμβουλίου Μακρινίτσας, του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, της Ομάδας «Από ΔΡΑΣΗ» των Σταγιατών, της Ομάδας Γυναικών Μακρινίτσας και των παραγωγών και πωλητών παραδοσιακών προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι μεθαύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 στις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Αθλητικού Κέντρου Πορταριάς - Μακρινίτσας, ώρα 17.30, με την επιμέλεια των Γιάννη Κερασιώτη, δημοτικού συμβούλου και Δημήτρη Πέτση, Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μακρινίτσας, θα κατασκευαστούν αερόστατα και θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους που θέλουν να συμμετέχουν την Κυριακή να φτιάξουν το δικό τους αερόστατο για το διαγωνισμό. Τα έπαθλα του διαγωνισμού θα είναι έκπληξη - προσφορά των επαγγελματιών της Μακρινίτσας. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |