ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 3-2011 >Στον αέρα 5.000 διαβητικοί /

Στον αέρα 5.000 διαβητικοί



Εναν Γολγοθά ανεβαίνουν εδώ και 15 μήνες πάνω από 5.000 διαβητικοί του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι αναμένουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να πληρωθεί η κενή θέση ενδοκρινολόγου στο Νοσοκομείο του Βόλου. Το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένου γιατρού στον τομέα του διαβήτη προκαλεί «πονοκέφαλο» στις οικογένειες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες είτε να μετακινούνται σε διαβητολογικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είτε να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς στο Βόλο και να καταβάλουν αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά.

Στο κενό έχουν πέσει μέχρι σήμερα οι προσπάθειες των διαβητικών αλλά και του τοπικού Συλλόγου για την κάλυψη της κενής θέσης ενδοκρινολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η εν λόγω θέση χήρεψε τον Νοέμβριο του 2009 και από τότε κανένας γιατρός δεν έχει αναλάβει καθήκοντα. Η λίστα των διαβητικών όμως που χρειάζονται παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο ανεβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση.
«Περιμένουμε πολλούς μήνες να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Βόλου με ενδοκρινολόγο. Στη Μαγνησία έχουμε πλέον πάνω από 5.000 διαβητικούς με διαβήτη τύπου 2 και αρκετά περιστατικά με διαβήτη τύπου 1. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο και πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς ή σε διαβητολογικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με διαβήτη κ. Αρίστη Αριστείδου.
Η ίδια εξήγησε πως ένας διαβητικός πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό του μία φορά ανά δύο μήνες για να ελέγχει και να ρυθμίζει το σάκχαρό του. Από κει και έπειτα και κατά την κρίση του γιατρού θα πρέπει να υποβάλλεται ο διαβητικός σε μικροβιολογικές εξετάσεις.
Όλη αυτή η διαδικασία όμως κοστίζει και κοστίζει ακριβά. Μόνο η επίσκεψη σε κάποιο κέντρο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις εξετάσεις το κόστος μπορεί και να διπλασιαστεί.
Ειδικά όμως για την περίοδο της οικονομικής κρίσης ακόμη και το κόστος της επίσκεψης στον ενδοκρινολόγο είναι για πολλές οικογένειες απαγορευτικό.
Ο Σύλλογος εκφράζει την αγανάκτησή του για το θέμα της κωλυσιεργίας για την κάλυψη της κενής θέσεις στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ δρομολογεί συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των κρίσεων, αλλά και το ενδιαφέρον που τυχόν έχουν επιδείξει γιατροί.
Πάντως, όπως σχολίασε η κ. Αριστείδου, υπάρχουν πληροφορίες πως γιατροί δεν ενδιαφέρονται να έρθουν στο Νοσοκομείο Βόλου στο συγκεκριμένο τομέα.
«Είναι απαράδεκτο η Μαγνησία, που σύμφωνα με έρευνες κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα σε διαβητικούς, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει χιλιάδες ασθενείς στο δημόσιο Νοσοκομείο», υπογράμμισε τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με διαβήτη. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |