ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Μια πολιτική μάχη χωρίς χρίσμα από τα κόμματα /

Μια πολιτική μάχη χωρίς χρίσμα από τα κόμματα



Πολυδιασπασμένοι και χωρίς κανείς από τους υποψηφίους προέδρους να έχει λάβει χρίσμα από τα δυο μεγάλα κόμματα, δεκατέσσερις συνδυασμοί λαμβάνουν μέρος στις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας οι οποίες θα διεξαχθούν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αναδειχθεί νέα ηγεσία στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ).

Εκλογές πραγματοποιούνται και στους άλλους 62 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, με τους δικηγόρους να καλούνται να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις στους οικείους συλλόγους.

Στον ΔΣΑ, τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, στις κάλπες προσέρχονται 21.300 εγγεγραμμένοι δικηγόροι. Η ψήφος τους αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερη αξία. Και αυτό διότι οι φετινές αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ το «τιμόνι» του ΔΣΑ διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι οι κ.κ. Δημήτρης Βερβεσός, Χαράλαμπος Αναλυτής, Βασίλης Κατσαφάδος και Παναγιώτης Περάκης.

Από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι τρεις και συγκεκριμένα οι κ.κ Ιωάννης Αδαμόπουλος, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, και Δημήτριος Μουστακάτος.

Από το χώρο του ΚΚΕ στις εκλογές κατέρχεται ο κ. Άγγελος Βρεττός και από το χώρο του Συνασπισμό ο κ. Θεόδωρος Σχινάς.



Ως ανεξάρτητοι κατεβαίνουν οι κ.κ. Παναγιώτης Γαλετσέλλης ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε υποστηριχθεί από το ΔΗΚΚΙ, ο κ. Γεώργιος Μαραγκός αλλά και ο κ. Κλεομένης Καρατζάς. Δυο από τους συνδυασμούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα είναι «ακέφαλοι» δηλαδή χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ενώ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν θα συμμετάσχει έπειτα από τρεις συνεχόμενες θητείες ο σημερινός πρόεδρός του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παξινός.

Υποψήφιοι και παρασκήνιο

Ο κ. Βερβεσός, β΄ αντιπρόεδρος του ΔΣΑ διεκδικεί την προεδρία του ΔΣΑ μετά την επικράτησή του σε εσωκομματική διαδικασία ψηφοφορίας έναντι του αντιπάλου του κ. Ιωάννη Χαρακτινιώτη.



Ο κ. Αναλυτής, που προέρχεται επίσης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα σύμβουλος του ΔΣΑ, ενώ ο κ. Κατσαφάδος στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του κ. Νικόλα Κανελλόπουλου, ο οποίος είχε διεκδικήσει την ηγεσία του Συλλόγου στις προηγούμενες εκλογές.



Σήμερα, ο κ. Κανελλόπουλος είναι πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ένα από τα πρόσωπα που μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην πρόεδρου του ΔΣΑ κ. Φώτη Κουβέλη ηγήθηκαν της προσπάθειας να υπάρξει πολυκομματικός συνδυασμός για την προεδρία του Συλλόγου υπό τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος του ΔΣΑ.

Το όλο εγχείρημα προέβλεπε να ενταχθούν στον συνδυασμό αυτό, υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο αλλά και να αξιοποιηθούν παλαιότερα στελέχη του Συλλόγου.

Είχε προταθεί κάτω από την «ομπρέλα» του πολυκομματικού συνδυασμού να ενταχθούν οι κ.κ. Βερβεσός, Αναλυτής, Κατσαφάδος, κ.α. Το εγχείρημα όμως αυτό δεν ευοδώθηκε καθώς κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε να ηγηθεί ενός τέτοιου συνδυασμού.

Από τη Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει στις εκλογές ο σημερινός σύμβουλος του ΔΣΑ κ. Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος είχε διεκδικήσει την προεδρία και στις προηγούμενες εκλογές.



Ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ, είναι ο δεύτερος υποψήφιος πρόεδρος. Ο κ. Αδαμόπουλος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Επικοινωνιών επί Νέας Δημοκρατίας αλλά και πρόεδρος του ΟΕΕΚ.



Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο κ. Μουστακάτος, ενώ σε ότι αφορά τον κ. Καρατζά που κατέρχεται ως ανεξάρτητος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περασμένες εκλογές ήταν υποψήφιος σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ. Χατζημιχάλη ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και είχε εκλεγεί.



Οι συνδυασμοί

Αναλυτικά, οι συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις δικηγορικές εκλογές είναι – σύμφωνα με τη σειρά κατάθεσης των υποψηφιοτήτων τους - οι εξής:

1) «Κοινωνία των Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον Ιωάννη Αδαμόπουλο, 2) «Δικηγορική Ανανέωση» με υποψήφιο πρόεδρο το Χαράλαμπο (Μπάμπη) Αναλυτή, 3) «Αλληλεγγύη Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον Δημήτριο Βερβεσό, 4) «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον Άγγελο Βρεττό, 5) «Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή» με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Γαλετσέλλη, 6) «Ώρα Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο το Μιχαήλ Ζαφειρόπουλο, 7) «Ανεξάρτητη Ένωση Μαχόμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών» με υποψήφιο πρόεδρο τον Κλεομένη Καραντζά, 8) «Δικηγόροι σε Κίνηση – Δικηγορική Συνείδηση» με υποψήφιο πρόεδρο το Βασίλειο Κατσαφάδο, 9) «Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι» με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Μαραγκό, 10) «Δίκτυο Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον Δημήτριο Μουστακάτο, 11) «Αλλάζουμε Τώρα! Δικηγόροι 2011» με υποψήφιο πρόεδρο τον Παναγιώτη Περάκη, 12) «Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο το Θεόδωρο Σχινά, 13) «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» χωρίς υποψήφιο πρόεδρο και 14) «Άλμα στο Μέλλον – Κίνηση Ανεξάρτητων Δικηγόρων» χωρίς υποψήφιο πρόεδρο.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η οποία είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2008, συμμετείχαν 11 συνδυασμοί, εκ των οποίων οι δυο δεν είχαν υποψήφιο πρόεδρο.

Η διαδικασία

Οι δικηγόροι της Αθήνας θα ψηφίσουν σε 52 κάλπες -26 για τους υποψηφίους προέδρους και 26 για τους υποψηφίους συμβούλους – και μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 12 υποψηφίων προέδρων και των 14 συνδυασμών. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, τότε ο δεύτερος γύρος των δικηγορικών εκλογών στον ΔΣΑ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 8 Μαρτίου. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται το 50 συν 1% των ψηφισάντων. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |