ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Βαρκελώνη η έξυπνη πόλη /

Βαρκελώνη η έξυπνη πόλη



Τη στιγμή που κάθε σύγκριση δεν μπορεί παρά να προκαλεί θλίψη και οργή στους κατοίκους της Αθήνας, η Βαρκελώνη -19 χρόνια μετά τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων- συνεχίζει να κοιτά μπροστά, έτοιμη να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία ανάπτυξης.

Έτσι, ο δήμαρχός της Jordi Hereu και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Cisco, John Chambers, ανακοίνωσαν μία συμφωνία με σκοπό τη μετεξέλιξή της σε σημείο αναφοράς για τις πόλεις του μέλλοντος, βασιζόμενη στο μοντέλο αστικής ανάπτυξης της «έξυπνης πόλης». Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την από κοινού ανάπτυξη μίας αστικής πλατφόρμας, η οποία είναι βασικό στοιχείο του μοντέλου «Βαρκελώνη 2020».

Η πλατφόρμα αυτή θα περιλαμβάνει υποδομή δικτύου σε δρόμους και δημόσιους χώρους, μέσω του οποίου θα είναι συνδεδεμένοι διαφορετικοί τερματικοί σταθμοί (όπως αισθητήρες, σημεία ενημέρωσης και φορητές συσκευές). Το δίκτυο θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης ζωτικής σημασίας υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου διοίκησης της πόλης, βάσει της εκτεταμένης χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και της παροχής καινοτομίας μέσα από διαφορετικούς κλάδους: Logistics, real estate, ασφάλεια, βασικές υπηρεσίες, γνώση, υγεία, αθλητισμός και δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εγχείρημα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το συνολικό κόστος τηλεπικοινωνιών και λειτουργιών έως και 30%. ΠΗΓΗ: protothema.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |