ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Η Ελένη, ο Κοτζιάς και το κέντρο της Αθήνας! /

Η Ελένη, ο Κοτζιάς και το κέντρο της Αθήνας!



Δημοσιεύθηκε: 18.02.11 12:28
Τα μαθήματα ιστορίας στην σχολή Καφές με την Ελένη μόλις ξεκίνησαν. Κανοικά μαθήματα, όχι αστεία. Γιατί μην μου πείτε για παράδειγμα ότι όλοι γνωρίζετε για τα κτίρια που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, γιατί θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει όλους μαζί. Ούτε η Ελένη γνωρίζει. Απλά εκείνη το είπε κιόλας.
Ο συνεργάτης της Τάσος Τεργιάκης προλόγισε το θέμα που είχε προετοιμάσει λέγοντας: «Θα μιλήσουμε για ένα καταπληκτικό κτίριο στην πλατεία Κοτζιά, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι το γνωρίζουν…»
Σε εκείνο το σημείο, η Ελένη άρχισε τις ερωτήσεις: «Ποιος ήταν ο Κοτζιάς ρε παιδιά;»
«Ο Κοτζιάς ήταν δήμαρχος», της απάντησε εκείνος. Η Ελένη τον κοίταξε λες και της μιλούσε κινέζικα. «Σώπα!» του είπε, αλλά εκείνος έσπευσε να διευκρινίσει το περιεχόμενο του θέματός του. «Αλλά ο Κοτζιάς δεν έχει σχέση με αυτό που θα δείξουμε σήμερα», είπε. Το έβλεπε βέβαια ότι η Ελένη είχε όρεξη, είχε τρομοκρατηθεί, αλλά σου λέει τώρα ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει...
«Πότε ήταν δήμαρχος;» συνέχισε η Ελένη. «Νομίζω γύρω στο 1930-33… ή κάπου εκεί», απάντησε εκείνος. «Όχι δεν λέω ότι έχει σχέση, λέω ότι μια και μιλάμε για την πλατεία Κοτζιά, να ξέρουμε ποιος ήταν αυτός ο Κοτζιάς… Και αυτός μπήκε στο δημαρχείο και έδωσε και το όνομά του;»
«Όχι, το έδωσαν οι υπόλοιποι στην πλατεία, όχι ο ίδιος», απάντησε. «Η περιοχή μπροστά από την οδό Αιόλου ήταν ρεματιά και όλοι οι κάτοικοι συνολικά δεν ξεπερνούσαν στην πρωτεύουσα τους 20.000. Είναι τα κεντρικά κτίρια της Εθνικής τράπεζας και το κτίριο αποκαλείται Μέγαρο Γεωργίου Σταύρου, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής και πρώτος διευθυντής».
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν πραγματικά απολαυστικός:
Ελένη: «Ποια τράπεζα;»
Τάσος: «Η Εθνική».
Ελένη: «Η Εθνική ή η Τράπεζα της Ελλάδος;»
Τάσος: «Η Εθνική. Το σήμα της συγκεκριμένης τράπεζας είναι αυτό που έχει το κτίριό της στην Πλατεία Κοτζιά. Ήταν ένα μικρό κτίριο στο οποίο στεγάστηκε η πρώτη τράπεζα και κατόπιν δίπλα χτίστηκε ένα τεράστιο ξενοδοχείο».
Ελένη: «Συγγνώμη αυτό το κτίριο είναι της Εθνικής Τράπεζας;»
Τάσος: «Ναι»
Ελένη: «Δηλαδή η συγκεκριμένη τράπεζα πόσα χρόνια υπάρχει;»
Τάσος: «Νομίζω… 170»
Ελένη: «Ποιος την άνοιξε;», ρώτησε η Ελένη γεμάτη απορία, λες και δεν είχε ξανακούσει ποτέ στην ζωή της για τράπεζα… «Ήρθε ένας φίλος του Καποδίστρια από το εξωτερικό και μαζί με τον Γ. Σταύρου ίδρυσαν την τράπεζα. Επιπλέον, δίπλα ακριβώς βρίσκεται το κτίριο που ανήκει στον Βασίλειο Μελά…» Η Ελένη δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει ποιος ήταν ΚΑΙ ο Μελάς. «Ο Μελάς ήταν έμπορος».
Η ατακαδόρισσα θεά Ελένη κατέληξε: «Έμπορος, έμπορος, αλλά πολύ καλά του πήγαιναν οι δουλειές για να κάνει τέτοια κτίρια…». Δείτε το απόσπασμα με θέμα τα κτίρια του ιστορικού κέντρου. Πηγή:star ΠΗΓΗ: gossip-tv.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |