ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Βολές Μίχαλου σε κυβέρνηση-Προβόπουλο /

Βολές Μίχαλου σε κυβέρνηση-Προβόπουλο



Απορίας άξιο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος, πώς η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική του Μνημονίου όταν οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι βλέπουν τις θυσίες τους να πηγαίνουν χαμένες καθώς η οικονομική πολιτική που περιγράφεται στο Μνημόνιο και ακολουθείται από την κυβέρνηση, δεν έχει επιφέρει καμία ουσιαστική βελτίωση.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε δήλωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010 - 2011, και συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, η Έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνει την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προτείνει τα αυτονόητα, όπως περιορισμό του σπάταλου κράτους, περιορισμό της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία, οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει κατά μέσο όρο το 9% των εισοδημάτων τους και το 2011 θα χάσουν επιπλέον 5% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ, βλέπουν τις θυσίες τους να πηγαίνουν χαμένες. Η οικονομική πολιτική που περιγράφεται στο Μνημόνιο και ακολουθείται από την κυβέρνηση, δεν έχει επιφέρει καμία ουσιαστική βελτίωση.

Το αντίθετο μάλιστα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Έκθεσης, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3% τουλάχιστον σε ετήσια βάση, ενώ το 2010 μειώθηκε περισσότερο από 4%, η ανεργία να διογκωθεί περαιτέρω, ενώ το 2010 ξεπέρασε το 12,5%, οι επενδύσεις να παγώσουν, ενώ το 2010 μειώθηκαν περισσότερο από 18%.

Είναι απορίας άξιο, πώς η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική του Μνημονίου, όταν έχουν καταγραφεί τα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Το ΕΒΕΑ επαναλαμβάνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι άκρως αναγκαίες για να επανέλθει η χώρα μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά έχει τεράστια σημασία για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι αλλαγές αυτές να είναι φιλικές προς την υγιή επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Είναι αναγκαίο να περιοριστεί το σπάταλο δημόσιο κράτος, όχι με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με αποτελεσματικές δράσεις όπως ο έλεγχος των κρατικών προμηθειών και η περικοπή των καταναλωτικών δαπανών. Είναι αναγκαίο να καταστεί ανταγωνιστικό προς τις γειτονικές μας χώρες το φορολογικό μας καθεστώς, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα στηρίξουν και την απασχόληση. Είναι αναγκαίο να περιοριστεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά. Είναι αναγκαίο επιτέλους να παταχθεί η γραφειοκρατία που θέτει προσχώματα σε κάθε επενδυτική προσπάθεια. Με τα μέτρα αυτά θα μπορέσει η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης».ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |