ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Το προδιαγεγραμμένο τέλος της ΒΙΟΣΩΛ /

Το προδιαγεγραμμένο τέλος της ΒΙΟΣΩΛ



«Είναι λυπηρό που χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά η αιμορραγία έπρεπε να σταματήσει. Από χρόνια είχαμε περιορίσει την παραγωγή των σωμάτων καλοριφέρ και κλιματιστικών μονάδων, καθώς η πώλησή τους γινόταν, μόνον μέσω παραγγελιών, οι οποίες μειώνονταν συν τω χρόνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι σβήνει το σήμα Βιοσώλ. Απλώς θα μεταφέρουμε τις παραγγελίες μας σε υποκατασκευαστές σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, στην Τουρκία αλλά και στην Κίνα. Από ‘ κει και πέρα θα επεκταθούμε στα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία είναι ένας τομέας με σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον», σημείωνε ο πρόεδρος της ΒΙΩΣΩΛ και αντιπρόεδρος της Unibios κ. Αντώνης Σβορώνος σε δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα «Κέρδος» αρχές της εβδομάδας επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα το προσωπικό της ΒΙΟΣΩΛ στο Βόλο και το Εργατικό Κέντρο.

Το 1974 όταν θεμελιώνονταν στο Βόλο το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΩΛ ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας και αντιπρόεδρος του Ομίλου Αντώνης Σβορώνος ήταν μικρό παιδί και μάλιστα ήταν παρών στα εγκαίνια του εργοστασίου. Εδώ και μία εβδομάδα η ΒΙΟΣΩΛ αποτελεί «παρελθόν» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των μετόχων του Ομίλου αφού δρομολογείται και το τυπικό κλείσιμο της επιχείρησης.
Η ΒΙΟΣΩΛ προχώρησε στο λουκέτο του εργοστασίου της στον Βόλο και στην απόλυση των 15 εργαζομένων της , εξαιτίας της ανάληψης στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης και διάθεσης για τη χώρα των προϊόντων κλιματισμού της κινεζικής Galanz.

«Το ΔΣ της θυγατρικής εταιρείας Βιοσώλ ΑΒΕ στη σημερινή του συνεδρίαση απεφάσισε τη διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρίας στον Βόλο και την ταυτόχρονη υποκατάσταση όλων των παραγόμενων ειδών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης της σχετικής ζήτησης. Επίσης, το ΔΣ της θυγατρικής αποφάσισε να επανεξετάσει την περίπτωση λειτουργίας του εργοστασίου στο μέλλον, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς συνηγορήσουν σε αυτό», αναφέρθηκε σε μία λιτή ανακοίνωση του ομίλου Unibios , σφραγίζοντας έτσι το τέλος.

Το Χθες και το Σήμερα …

Ήταν 1974 όταν θεμελιώθηκε το νέο εργοστάσιο της ΒΙΟΣΩΛ στην πρώτη βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Το εργοστάσιο μπορούσε να φιλοξενήσει σε σύγχρονους βιομηχανικούς χώρους όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας που ασφυκτιούσαν πλέον στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα. Από τότε η ΒΙΟΣΩΛ συνέχισε να προσθέτει κτίρια στο βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου με αποτέλεσμα σήμερα η συνολική έκταση του εργοστασίου να περιλαμβάνει κτίρια συνολικού εμβαδού 16.000 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιόκτητο οικόπεδο 64 στρεμμάτων, καταλαμβάνοντας ουσιαστικά ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής.
Στο εργοστάσιο του Βόλου στα μέσα της δεκαετίας του '70, η δραστηριοποίηση της εταιρείας εστιάστηκε στον κεντρικό κλιματισμό με την κατασκευή Fan Coils και αξονικών αερόθερμων, ενώ η αύξηση της προϊοντικής γκάμας επετεύχθη το '85 με την εξαγορά της Neovent, κατασκευάστριας κεντρικών κλιματιστικών μονάδων και άλλων μηχανημάτων κλιματισμού.

Το 1989-90 η ΒΙΟΣΩΛ αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στη κατασκευή σωμάτων καλοριφέρ τύπου πάνελ και πρώτη αυτή ανάμεσα στις Ελληνικές βιομηχανίες επενδύει στη νέα τεχνολογία που σταδιακά αντικαθιστά τα παραδοσιακά σώματα με τις φέτες. H ΒΙΟΣΩΛ απορρόφησε την εταιρία ΕΛΙΝΟΞ το 1993. Η ΕΛΙΝΟΞ κατασκεύαζε λέβητες και ανοξείδωτους νεροχύτες. Οι δραστηριότητες αυτές μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο του Βόλου. Το 1996 η ΒΙΟΣΩΛ πωλεί τα παλαιό της εργοστάσιο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το κτίριο αυτό χρησιμοποιείται για να στεγάσει το κέντρο του Ελληνικού Κόσμου. Παράλληλα η ΒΙΟΣΩΛ μεταφέρει και τα τελευταία τμήματα της παραγωγής της στο βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου. Στις αρχές του 2001 κατόπιν αποφάσεως ειδικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων η ΒΙΟΣΩΛ συμμετέχει στην εταιρία ifestos ΑΒΕΕΜ που θα αναπτύξει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών θέρμανσης και κλιματισμό.


Η αρχή του τέλους …

Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και ενώ έχουν ήδη πυκνώσει επικίνδυνα τα σύννεφα πάνω από το τοπικό εργοστάσιο, η εταιρεία σε απάντηση ορισμένων αναρτήσεων στο διαδίκτυο που προβάλλουν την δήθεν διακοπή της δραστηριότητας της θυγατρικής εταιρίας Βιοσώλ ΑΒΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι « η θυγατρική Βιοσώλ ΑΒΕ στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης περιορίζει σταδιακά την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βόλου και ότι τα παραγόμενα είδη υποκαθίστανται από εισαγόμενα ώστε να εξυπηρετείται απρόσκοπτα η ζήτηση.

Η θυγατρική εταιρία Βιοσώλ ΑΒΕ έχει προσφάτως αναλάβει την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα της ιδιαίτερα σημαντικής κινεζικής εταιρίας Galanz για την πώληση προϊόντων κλιματισμού.

Επίσης η εταιρία δραστηριοποιείται πλέον και στον συναφή προς την κύρια δραστηριότητα της κλάδο της πώλησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και εισήγαγε τα προϊόντα της στην αγορά . Το εργοστάσιο του Βόλου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προορίζεται να φιλοξενήσει «ένα νέο μεγάλο φωτοβολταικό πάρκο».

Το δράμα των εργαζομένων

Το χρονικό της αντίστροφης πορείας του εργοστασίου και σ’ αυτή την περίπτωση μιλά από μόνο του και δείχνει ξεκάθαρα τις πραγματικές προθέσεις της Εταιρίας τα τελευταία χρόνια. Με μαθηματική ακρίβεια όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι είχε «μεθοδευθεί» η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο. Η συρρίκνωση του προσωπικού ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν η Εταιρία προέβη σε τέσσερις προσλήψεις (3 αορίστου χρόνου και 1 ορισμένου), ενώ το εργοστάσιο δούλευε πάνω από 12 μήνες με υπερωριακή απασχόληση, λόγω φόρτου εργασίας.

Στις 30.11.2008, ανακοινώνονται άλλες 4 απολύσεις, από τις οποίες η μία ανακλήθηκε λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας του απολυθέντος). Οι δύο απολυθέντες από τους τρεις, διεκδίκησαν δικαστικώς την επαναπρόσληψή τους και στις 16 Νοεμβρίου 2009 πέτυχαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στις 29.05 2009, ανακοινώνονται άλλες τρεις απολύσεις και κλείνει το Τμήμα Παραγωγής Σωμάτων πάνελ, για να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα εμπορεύσιμα σώματα του ίδιου τύπου πάνελ, όπως είχε υποστηριχθεί τότε.

Παρά τις προσπάθειες του Σωματείου και τις θυσίες που δέχτηκαν να υποστούν οι εργαζόμενοι για να βρεθεί λύση, η Εταιρία τους «απαντά» με μπαράζ απολύσεων, στις:
28.08.2009: 4 απολύσεις, 01.09.2009: 4 απολύσεις, 31.10.2009: 4 απολύσεις
09.11.2009: 4 απολύσεις, 03.02.2010: 2 απολύσεις, 30.04.2010: 4 απολύσεις
06.05. 2010: 4 απολύσεις (μεταξύ των οποίων οι επαναπροσληφθέντες
με δικαστική απόφαση στις 16.11.2009), 30.06. 2010: 4 απολύσεις, 04.08.2010: 4 απολύσεις, 25.11. 2010: 2 απολύσεις, 15.10.2010 και σε τρεις προειδοποιητικές απολύσεις, μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου και τους τελευταίους τρεις μήνες έγινε το τελευταίο «ξεκαθάρισμα» με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο εργοστάσιο 12 εργαζόμενοι. Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν οι απολύσεις σε άλλα πέντε άτομα, συνδικαλιστές όλοι τους μέλη του σωματείου των εργαζομένων… Το τέλος της ΒΙΟΣΩΛ είναι γεγονός. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |