ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Rootlessroot επί σκηνής /

Rootlessroot επί σκηνής



Με αφετηρία και προορισμό το σώμα, η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ επιθυμούν μέσα από κάθε χορογραφική τους απόπειρα να διερευνούν το προσωπικό τους στυλ στην κίνηση. Δεν αρέσκονται στη λογική του καθαρά «χορευτικού λεξιλογίου»· επικεντρώνονται σε αυτό που μπορεί να εκφραστεί μέσω της κίνησης, την ανάδειξη του συναισθηματικού κόσμου, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία επί σκηνής. Οι κινησιολογικοί κώδικες της ομάδας είναι συνέπεια ανταλλαγής και συγχώνευσης υλικών διαφορετικής προέλευσης: από τις πολεμικές τέχνες και τα ακροβατικά μέχρι το σύγχρονο χορό.

Η δουλειά τους προφανώς δεν περιορίζεται στη σκηνική δράση. Αναζητώντας δραματουργικό υπόβαθρο σε κάθε νέα τους δημιουργία, αυτή τη φορά με τη συμβολή της Χίλντεγκαρντ Ντε Βάυστ, καταπιάνονται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη, αλλά τα όρια ασφαλείας της έχουν αλλάξει. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την (αυτο)καταστροφική δίνη της σκέψης και να ξαναγίνει κύριος του εαυτού του; Με αφορμή αυτή την ιδεολογική τοποθέτηση, οι δημιουργοί επιστρέφουν στην ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων και αφουγκράζονται το σώμα προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους «σε μια στιγμή βαθύτερου αντικατοπτρισμού της πραγματικότητας».

Έτσι, παρότι η επικινδυνότητα και η υψηλής τάσης κίνηση παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς της ομάδας RootlessRoot, μια νέα ποιητικότερη πνοή διαπερνά το έργο τους δημιουργώντας τα ημιτόνια για τις εναλλαγές ύφους στη ροή της παράστασης. Η τρυφερότητα συμπληρώνει πολλές φορές την παροξυσμική δράση επί σκηνής – τα σώματα υποκύπτουν στη φθορά και τα πάντα επιστρέφουν σε μια εσωτερικότητα, μια πλευρά απολύτως και απαραιτήτως ανθρώπινη. Η μουσική και τα σκηνικά, και οι φωτισμοί, που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της ομάδας με τους Βασίλη Μαντζούκη και Γιούκκα Χουιτίλα αντίστοιχα, δεν στέκονται απλώς περιφερειακά στο έργο – είναι ενεργά στοιχεία της παράστασης. Μεγεθύνουν τη δράση, δίνουν στην κίνηση μια νέα δυναμική και αναδεικνύουν χωρίς υπερβολή το στοιχείο της δραματικότητας του έργου.

Διάρκεια παράστασης:
1 ώρα

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα γίνει συζήτηση μετά την παράσταση με τους χορογράφους/χορευτές Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek
Συντονισμός:
Γιώργος Μητρόπουλος, δημοσιογράφος.
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.

Σύλληψη και Χορογραφία: Λίντα Καπετανέα & Jozef Frucek
Δραματουργός: Hildegard De Vuyst
Σκηνικά: RootlessRoot, Βασίλης Μαντζούκης
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Jukka Huitila
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Βοηθός σκηνογράφου: Ηλιάνα Σκουλάκη
Ερμηνεύουν: Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek, Γιώργος Φριντζήλας

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800,
Email: info@sgt.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |