ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Γης Μαδιάμ η πλαζ στις Αλυκές /

Γης Μαδιάμ η πλαζ στις Αλυκές



Για μία ακόμη χρονιά οι κάτοικοι των Αλυκών έχουν γίνει στο ίδιο έργο θεατές. Η πλαζ του ΕΟΤ στην περιοχή τους για μία ακόμη χρονιά έγινε στόχος βανδάλων που έκαναν Γης Μαδιάμ όλες τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις της.
Καμπίνες λουομένων, ομπρελοκαθίσματα, χώροι υγιεινής, καθιστικά, ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν στην παραλία, έχουν καταστραφεί από περιθωριακά στοιχεία και φέρνουν για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα την ανάγκη όπως η περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Βόλου η λαϊκή πλαζ, που είναι σημείο αναφοράς για χιλιάδες λουομένους της ευρύτερης περιοχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Μία πλαζ που κατά περίεργη εμμονή κρατά αναξιοποίητη η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. και η οποία μόνον μετά από πιέσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής προχωρεί σε προσωρινή παραχώρηση της χρήσης της, προκειμένου να ανοίξει με ευθύνη του Δήμου για τους καλοκαιρινούς μήνες για να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες λουόμενοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πλαζ των Αλυκών ήταν ένα από τα θέματα που επιχείρησε να δρομολογήσει υπέρ του νέου και ενιαίου Δήμου Βόλου ο Δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης στην πρώτη ουσιαστικά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επίσκεψή του στην Αθήνα για προώθηση θεμάτων της πόλης.
Ειδικότερα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε προ 20ημέρου στην Αθήνα ο Π. Σκοτινιώτης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο και το Δ/ντα Σύμβουλο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε κ.κ. Αυγή Μαρκοπούλου και Δημ. Λάμπρου αντίστοιχα. Ο Δήμαρχος επαναδιατύπωσε το πάγιο αίτημα της πόλης τα τελευταία χρόνια. Την δωρεάν δηλαδή παραχώρηση της κυριότητας της πλαζ του ΕΟΤ στις Αλυκές στο Δήμο, προκειμένου ο τελευταίος να προχωρήσει στη διαχείριση και στην αξιοποίηση της λαϊκής πλαζ.
Μιλώντας γι΄ αυτή τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ο κ. Σκοτινιώτης είχε τονίσει ότι η πρότασή του αντιμετωπίστηκε θετικά από τους υπεύθυνους της Εταιρείας Τουριστικής Αξιοποίησης Α.Ε., χωρίς, όπως είπε, να υπεισέλθουν σε πιθανά οικονομικά ανταλλάγματα που θα ζητηθούν από το Δήμο. Οι κ.κ. Μαρκοπούλου και Λάμπρου επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο Δήμαρχο Βόλου ο οποίος προς ενημέρωσή τους για το αίτημα της πόλης, τους ενεχείρισε και το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα:
«Η Πλαζ Αλυκών (Ακτή Βόλου Μαγνησίας) είναι μια λαϊκή πλαζ, μέσα στην πόλη του Βόλου, που ανέκαθεν συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό λουομένων και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, αφού η πρόσβαση σ’ αυτή είναι εξαιρετικά ευχερής και χωρίς κόστος. Η Πλαζ Αλυκών, με λίγα λόγια, αποτελεί εδώ και δεκαετίες την αγαπημένη ακτή των Βολιωτών, πολλώ δε μάλλον την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου η απόδραση σε πιο απομακρυσμένες ακτές καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής και για πολλούς απαγορευτική.
Με την αριθμ. 57/10.2.2004 απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας σας, παραχωρήθηκε δωρεάν το ακίνητο «ΑΚΤΗ ΒΟΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» κατά διοίκηση και διαχείριση στο Δήμο Βόλου, για αόριστο χρονικό διάστημα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με ομόφωνη απόφασή του (αριθμ.99/2004), αποδέχθηκε την παραχώρηση και τους βασικούς όρους της, όπως αυτοί προκύπτουν και από το Ν. 2636/989.
Παραδόξως όμως, με νεότερη απόφαση του Δ.Σ της ΕΤΑ Α.Ε. (αριθμ. 170/11.10.2004) ανακλήθηκε η ανωτέρω απόφαση παραχώρησης.
Έτσι, μετά τη λήξη, στις 15.5.2007, της σύμβασης μεταξύ ΕΟΤ και Δήμου Βόλου, με την οποία είχε παραχωρηθεί στο Δήμο για 20 έτη η χρήση της εν λόγω έκτασης, η τακτική που ακολουθείται είναι να παρατείνεται κάθε χρόνο η σύμβαση παραχώρησης. Η τελευταία παραχώρηση έληξε στις 31.10.2010.
Γίνεται φανερό ότι η διαχείριση και αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται εξαιρετικά δυσχερής, αν όχι αδύνατη. Η πλαζ έχει ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις των λουομένων και στην επιδίωξή μας ο Βόλος να γίνει τουριστικός προορισμός. Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι ο Δήμος Βόλου είναι ο κατεξοχήν φορέας που έχει άμεσο ενδιαφέρον και μπορεί να αξιοποιήσει μια ακτή που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.
Για το λόγο αυτό πιστεύουμε, προσθέτει ο Δήμαρχος Βόλου, ότι η έκταση αυτή θα πρέπει να παραχωρηθεί κατά κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Βόλου, ώστε να μπορέσει πλέον να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα τη ριζική αναβάθμιση και αποτελεσματική αξιοποίησή της σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού. Επισημαίνουμε ότι η αξιοποίηση της έκτασης θα περιλάβει και δημοτική έκταση εμβαδού 4.768 τ.μ. που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Περιμένοντας τις ενέργειές σας και βέβαιοι για τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση». ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |