ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Παπουτσής: Βαριές οι ευθύνες όσων επενδύουν σε μπάχαλο και ανυπακοή /

Παπουτσής: Βαριές οι ευθύνες όσων επενδύουν σε μπάχαλο και ανυπακοή



“'Ολοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά. διαδικασία που προβλέπει επιδότηση”, δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” (06/02). Αναφερόμενος στην πρόσφατη κατάληψη της Νομικής, ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως “επικράτησε η λογική και η ψυχραιμία”, ενώ τόνισε, πως “οι πολιτικές ευθύνες όσων επενδύουν στο μπάχαλο και την ανυπακοή είναι πολύ βαριές”, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο ΣΥΝ και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη.



“Δε χύθυκε αίμα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Κάποιοι επεδίωκαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο σε ολόκληρη τη χώρα, στο οποίο να συμμετέχουν από τη μια πλευρά οι υπερασπιστές του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών. Αλλά τα σχέδιά τους έπεσαν στο κενό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εάν η αστυνομία έχει ευθύνη, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι “η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της πρυτανικής αρχής”.

“Δεν ήταν καραβάνι μεταναστών, ήταν οργανωμένη δραστηριότητα με Έλληνες επικεφαλής.Οι μετανάστες δεν πήραν μόνοι τους το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα. Συμμετείχαν σε εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων και τους πλήρωσαν το ομαδικό εισιτήριο. Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει, ότι στις 5.30 το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης, που τους πήγαν στη Νομική “α λα μπρατσέτα”.

“Από το Σάββατο ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών είχε ζητήσει από τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν, το αίτημα για να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική.

Η Πρυτανεία δεν θέλησε να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Εκείνο που ζήτησαν ήταν να απαγορευτεί η αναχώρηση από τα Χανιά. Κάτι το οποίο, όπως αποσαφηνίστηκε από την αρχή, ήταν αδύνατον λόγω του χαρακτήρα της διοργάνωσης. Δεν ήταν δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τι γίνεται στη Νομική. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές. Κάποιοι προφανώς ενθυμούνται άλλες εποχές και αναπολούν το σπουδαστικό τμήμα της Ασφάλειας”, υπογραμμίζει.

Επαναπατρισμός ή απέλαση

“Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Μακάρι να μπορούσαμε να σώσουμε όλον τον κόσμο. Δεν γίνεται. Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα λοιπόν έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου. Όσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. 'Ολοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά· διαδικασία που προβλέπει επιδότηση”, τονίζει ο κ. Παπουτσής.

“Δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος”

Αναφερόμενος στο κίνημα πολιτών “Δεν πληρώνω”, ο κ. Παπουτσής, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν “όλες οι πολιτικές να εφαρμόζονται δια της Αστυνομίας. Η ανυπακοή είναι πολιτική δράση και χρειάζεται αποκάλυψη και πολιτική αντίδραση. Εγώ δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος. Πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην εφαρμογή των νόμων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τα αδιέξοδα καθηλώνουν τη χώρα και η σύγκρουση διασπά την κοινωνία.

Όπως και η βία φέρνει ξανά βία και δημιουργεί βαθιά τραύματα στην κοινωνία. Διαμορφώνει με στρεβλό τρόπο εύπλαστες συνειδήσεις- ιδιαίτερα των νέων. Και κάποιοι εγκλωβίζονται στον κύκλο του μίσους και της εκδίκησης, του “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”. Για αυτό έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες όσοι επενδύουν στο μπάχαλο. Οσοι προσφέρουν κάλυψη στη βία για να ψαρέψουν στα θολά νερά”.

“Δεν ξέρουμε όλους τους τρομοκράτες”

“Αυτό που έχει σημασία και με ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι ότι είναι νέα παιδιά τα οποία έχουν κάνει επιλογή ζωής τη βία και την κατατρομοκράτηση της κοινωνίας. Με προβληματίζει ότι είναι νέοι άνθρωποι γεμάτοι μίσος για το κοινωνικό και πολιτικό μας σύστημα.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με τη μεγάλη πλειονότητα της νεολαίας που αγωνίζεται για την προοπτική της χώρας και της δικής τους ζωής. Αλλά αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε σε βάθος τα αίτια που οδηγούν κάποιους στη βία”, υπογραμμίζει ο υπουργός. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |