ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >Συνομιλίες με το φως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών /

Συνομιλίες με το φως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Ο Γιώργος Γραμματικάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Προτείνετέ το 0 Προσθέστε την είδηση στις «ειδήσεις μου» Ακούστε την είδηση Μεγαλύτερη γραμματοσειρά Μικρότερη γραμματοσειρά Η είδηση σε PDF Εκτύπωση Αποστολή

Αθήνα
«Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με ένα περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεώς μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο. (...) Αυτό που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μου είναι ότι η παρουσία μου έμοιαζε πάντοτε πρωταρχική: στους μύθους ή σε ό,τι ονομάζεται επιστήμη, στα έργα των θνητών αλλά και στις θρησκείες, το φως έπαιζε πάντοτε ρόλο ιδιαίτερο. Κατά καιρούς πολλοί διερωτήθηκαν για τη φύση του, και άλλοι πάλι έμειναν απλώς στον θαυμασμό και την αποδοχή... Εγώ λοιπόν, που είμαι το παλαιότερο, το αρχέγονο φως, ήρθε η ώρα να μιλήσω λίγο για τον εαυτό μου».

Με αυτά τα λόγια αρχίζει την αυτοβιογραφία του το αρχέγονο φως στο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη «Η αυτοβιογραφία του Φωτός».

Μια ξεχωριστή βραδιά λόγου και μουσικής φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με πρωταγωνιστή τον γνωστό ακαδημαϊκό και συγγραφέα Γιώργο Γραμματικάκη σήμερα, Σάββατο στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

«Συνομιλίες με το φως» είναι ο τίτλος της μοναδικής αυτής παράστασης, στην οποία η επιστήμη συνομιλεί με την μουσική έχοντας ως αφετηρία τα βιβλία του Γιώργου Γραμματικάκη «Η Αυτοβιογραφία του Φωτός» και η «Κόμη της Βερενίκης».

Την αφήγηση κάνει ο Γιώργος Γραμματικάκης, ενώ οι μουσικές συνθέσεις και οι αυτοσχεδιασμοί ανήκουν στους μουσικούς Ντέιβιντ Λιντς, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Οδυσσέα Γραμματικάκη. Στη θεατρική ερμηνεία η Αλεξία Καλτσίκη.

Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Ευαγγελάκου, τους φωτισμούς έχει αναλάβει η Ελευθερία Ντεκώ, την ενδυματολογική επιμέλεια έκανε η Ιουλία Σταυρίδου και την επιμέλεια video ο Γιώργος Αργυροηλιόπουλος.

Η συναυλία ανήκει στη Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Οι «Συνομιλίες με το φως» είναι το μαγικό ταξίδι του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη στην ιστορία του σύμπαντος και της ζωής, που βασίζεται σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας: την ύπαρξη ενός αρχέγονου φωτός, που φτάνει σήμερα στη Γη από όλες τις κατευθύνσεις του ουρανού. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε ότι το σύμπαν γεννήθηκε από μια αδιανόητη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι από το 1982 καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στον «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε ένα μεγάλο πείραμα που διεξάγεται στη θάλασσα της Πύλου και προσπαθεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια νετρίνο που φθάνουν από το Σύμπαν.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη δύο φορές (1990 και 1993) πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει γράψει τέσσερα βιβλία, την «Κόμη της Βερενίκης», που γυρίστηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1 και αφορά στη γένεση του σύμπαντος και την εμφάνιση της ζωής πριν 14 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, τα «Κοσμογραφήματα» (εξαντλημένο), την «Αυτοβιογραφία του φωτός» και, τέλος, τις «Συνομιλίες με το φως».

Τα εισιτήρια για την εκδήλωση έχουν εξαντληθεί.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το in.gr.
Newsroom ΔΟΛ
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |