ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2011 >...Χάσατε τους Μεσογειακούς, κάντε τα έργα! /

...Χάσατε τους Μεσογειακούς, κάντε τα έργα!



«Ως Θεσσαλία καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να πραγματοποιηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα και εμμένουμε στο να παρέμβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων. Σε κάθε περίπτωση αξιώνουμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων καθώς και το πρόγραμμα προβολής».

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας στο Βόλο ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση «να ενημερώσει δημόσια και υπεύθυνα τους Θεσσαλούς για το τι πραγματικά διημείφθη με τη ΔΕΜΑ. Υπάρχει – σημείωσε - ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί: Ήθελε πραγματικά τους Μεσογειακούς η κυβέρνηση; Κι αν ναι, για ποιον προϋπολογισμό των Αγώνων εγγυήθηκε στη ΔΕΜΑ:

Για 126 εκατ. ευρώ; Για 50 εκατ. ευρώ όπως διαβάζουμε στον τύπο; Για άλλο ποσό; Σε πόσα χρόνια θα κατανέμονταν αυτό το ποσό; Και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης; Το ερώτημα – τόνισε με έμφαση ο κ. Κ. Αγοραστός – είναι σημαντικό για δύο λόγους: -Επειδή εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης τόσο προς διεθνείς οργανισμούς όσο και προς τον ελληνικό λαό. -Αλλά και επειδή το ποσό της χρηματοδότησης αποτελεί μια ένδειξη για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «Μεσογειακού» αναπτυξιακού προγράμματος».

Ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι η αιρετή Περιφέρεια «ήταν από τους πρώτους θεσμικούς φορείς που ανέδειξε δημόσια την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των αναγκαίων αναπτυξιακών έργων για την Θεσσαλία». Αποκάλυψε μάλιστα ότι στη συνομιλία του με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο την περασμένη Παρασκευή (28 Ιανουαρίου) του ανέλυσε την πρότασή του αυτή κι ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός στην υλοποίησή της. «Το θέμα είναι – διευκρίνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Κώστας Αγοραστός – τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτό το πρόγραμμα. Εμείς είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι: -Το πρόγραμμα πρέπει να είναι ουσιαστικό. Να περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα κι όχι ένα – δύο έργα ως «στάχτη στα μάτια» της τοπικής κοινωνίας. -Να περιλαμβάνει όλη την Θεσσαλία καθώς το ζητούμενο είναι τα οφέλη από την διοργάνωση και τις παράλληλες εκδηλώσεις να διαχυθούν στο σύνολο της Θεσσαλίας. -Να είναι εμπροσθοβαρές. Τα έργα - αν όχι όλα, τουλάχιστον αυτά που αξιολογούμε ως σημαντικότερα – να ξεκινήσουν από φέτος.

-Τον καθοριστικό ρόλο για την ιεράρχηση των έργων να έχει η τοπική κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς της φορείς και φυσικά μέσω δημοσίου διαλόγου.

-Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή της Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού και ως της περιοχής που παράγει υψηλής ποιότητας και φιλικά προς το περιβάλλον αγροτικά προϊόντα». Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την γνωστή θέση του ότι η διαφαινόμενη αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από Βόλο και Λάρισα «θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την Θεσσαλία και για λανθασμένη απόφαση για την Ελλάδα αφού τα χρήματα που θα επένδυε το Ελληνικό Δημόσιο θα τα εισέπραττε πολλαπλάσια και ταυτόχρονα θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε πολλούς τομείς - ώθηση ζωτικής σημασίας στη σημερινή περίοδο ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας. Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και χρόνια είχα υποστηρίξει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 έπρεπε να γίνουν σε λογικό – για τα δεδομένα της εποχής μας - κόστος. Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν και είχαν τεθεί με σαφήνεια υπ? όψιν των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Η θέση μου ήταν και παραμένει ότι μπορούσαμε και έπρεπε «με λίγα να κάνουμε πολλά». Είχα ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης κατά απόλυτη προτεραιότητα των έργων υποδομής που θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία. Είχα προτείνει μεταξύ άλλων και να μην αμείβονται όλοι όσοι απασχολούνται τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοργάνωση των Αγώνων. Είχα τονίσει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα έπρεπε να είναι το ακριβώς αντίθετο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 στην Αθήνα, οι οποίοι καταγράφηκαν στη συλλογική συνείδηση ως οι αγώνες της αλόγιστης σπατάλης», είπε και κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποιες αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια και ποιο το κόστος τους ώστε να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν ότι χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την Αθήνα και την ελληνική περιφέρεια».

πηγή: otanewsΠΗΓΗ: Newsbeast.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |