ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Το φυσικό αέριο στην ατζέντα Παπανδρέου-Χριστόφια /

Το φυσικό αέριο στην ατζέντα Παπανδρέου-Χριστόφια



Σε χάραξη κοινής γραμμής στα θέματα ενέργειας ενδέχεται να προχωρήσουν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα ενεργειακά θέματα.



Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην Αθήνα θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη (3/2), μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο.
Είναι άλλωστε σαφές ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι κοινά και αλληλοεξαρτώμενα.
Ως πρώτο θέμα στην ατζέντα, ύστερα από τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και τις ελληνοϊσραηλινές επαφές, τίθεται το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει τα ισραηλινά και τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Από την κυπριακή πλευρά, μετά και την επίσημη πρόταση πρόταση των Ισραηλινών προς την Κύπρο για τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης των κοιτασμάτων στο νησί, θεωρείται δεδομένο ότι έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του αγωγού.
Έπειτα από τις συνεχείς δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για τον καθορισμό ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, ενδεχομένως συζητηθεί το ζήτημα της ζώνης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, ειδικά σε μία περίοδο αναταραχής στην Αίγυπτο που συμπληρώνει την πεντάδα των χωρών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος).
Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη και με την Ιταλία στο θέμα καθορισμού ΑΟΖ, καθώς διεκδικεί μερίδα λέοντος, επικαλούμενη πληθυσμιακά δεδομένα. Το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που έχει κολλήσει στην απόφαση-ακύρωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, φαίνεται ότι περιπλέκεται περισσότερο, καθώς ενισχύεται η θέση της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Έντι Ράμα που πρωταγωνίστησε στις αντιδράσεις για τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας. ΠΗΓΗ :cosmo.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |