ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Η Τρόικα βάζει την ενέργεια στο τραπέζι /

Η Τρόικα βάζει την ενέργεια στο τραπέζι



Με κύριο πιάτο στην ατζέντα της το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του 3ου ενεργειακού πακέτου, και ειδικά του Ιndependent Τransimission Οperator (ITO), φτάνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για τα ενεργειακά.

Την τρόικα, την ενδιαφέρει καταρχήν, η κυβέρνηση να έχει καταθέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011 τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο, όπου στο πλαίσιο του ΙΤΟ, θα περιγράφεται και ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων, με όρους που θα εξασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, αποκλείοντας "παιχνίδια" με την Οριακή Τιμή…

"Είμαστε οριακά..."

Το ζητούμενο για την τρόικα είναι να πειστεί για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του ΙΤΟ και για τα χρονοδιαγράμματα, όπου όπως λέει στέλεχος με γνώση της αγοράς ηλεκτρισμού «είμαστε οριακά», καθώς η Κοινοτική Οδηγία ορίζει ότι το νέο αυτό μοντέλο πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο το Μάρτιο του 2012.

Τι εκκρεμεί να γίνει μέχρι τότε ; Έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία των εταιρειών, η μεταφορά των παγίων, να εξασφαλιστεί ότι στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών η ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, να «τεσταριστεί» και να δοκιμαστεί αυτός ο «παράλληλος ΔΕΣΜΗΕ» ο οποίος θα «τρέχει» την καθημερινή λειτουργία της αγοράς πάντα στο πλαίσιο του ΙΤΟ, κ.ο. κ.

Η τρόικα γνωρίζει ότι το έργο είναι δύσκολο, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα και για εκείνα της ΔΕΗ – που θα σηκώσει και το κύριο βάρος- ώστε αρκετοί θεωρούν λίγους τους 13 μήνες που μεσολαβούν από σήμερα ως τον Μάρτιο του 2012.

Περιμένουν «report» για τα νερά

Ένα άλλο θέμα για το οποίο η τρόικα έχει ζητήσει να ενημερωθεί είναι η διαχείριση των νερών, και πως αυτή θα λειτουργήσει μέσα στο νέο σύστημα του ΙΤΟ. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ένα πειστικό μοντέλο διαχείρισης των υδροηλεκτρικών μονάδων, που θα εξασφαλίζει όρους ανταγωνισμού και δεν θα επιτρέπει «παιχνίδια» με τη χρήση τους, και άρα με τη χειραγώγηση της Οριακής Τιμής. Θυμίζουμε ότι ακόμη και υπό το ΔΕΣΜΗΕ η διαχείριση των υδροηλεκτρικών είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών, με αποκορύφωμα την καταγγελία της EGL για χειραγώγηση της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ ετοιμάζει το νέο «Κώδικα Διαχείρισης Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Υδάτινων Πόρων», ενώ έχει προταθεί η δημιουργία «συμβουλευτικού οργάνου» που θα εποπτεύει τη διαχείριση των νερών για υδροηλεκτρικούς σκοπούς και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς το διαχειριστή και την πολιτεία. Στο όργανο αυτό, του οποίου τη σύσταση βλέπει θετικά το ΥΠΕΚΑ, θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι: πολιτεία, ΔΕΗ, παραγωγοί, ΡΑΕ, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια κ.λπ.

Εναρμόνιση αγοράς ως το 2015

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί επίσης και η στρατηγική προσαρμογής του ελληνικού συστήματος στο ενιαίο πανευρωπαϊκό μοντέλο για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και οριστικά από το 2015. Το ενιαίο αυτό μοντέλο (target model) αποτελεί υποχρέωση για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες για την αγορά της προηγούμενης ημέρας, την αγορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις αγορές αποκλίσεων, και τις αγορές μελλοντικού χρόνου. Επίσης οι αρχές αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το 3ο Ενεργειακό Πακέτο που θα πρέπει να φέρει μέχρι το Μάρτιο στη Βουλή το ΥΠΕΚΑ.

Κάτι θα πουν και για τα swaps…

Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι «κάτι θα πουν και για τα swaps» όπως λέει θεσμικός του χώρου, «αλλά θα είναι περισσότερο μια συζήτηση για τα όσα έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, όχι κάτι επιπλέον». Κι αυτό καθώς η δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν πάνω στην ελληνική πρόταση λήγει στις 11 Φεβρουαρίου, επομένως και δεδομένου ότι το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά η Επιτροπή, η τρόικα περιορίζεται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι σε θεσμικό επίπεδο γίνονται αρκετά βήματα, το κλιμάκιο της τρόικας δεν αναμένεται όπως εκτιμά στέλεχος του χώρου να «μας τραβήξει το αυτί, ούτε όμως και να μας δώσει συγχαρητήρια». Διότι όπως είπαμε οι ημερομηνίες "βγαίνουν" οριακά, ενώ παράλληλα τα προβλήματα του 3ου Ενεργειακού Πακέτου είναι πολύ δύσκολα και σύνθετα. Και η τρόικα γνωρίζει ότι όσο περισσότερο μας κρατά σε εγρήγορση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πιάσουμε τα χρονοδιαγράμματα



πηγή: energypres.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |