ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Βροντερό όχι της ΕΛΜΕ /

Βροντερό όχι της ΕΛΜΕ



Είναι άδικο να κλείσουν σχολεία που χτίστηκαν πετραδάκι - πετραδάκι και να δημιουργηθούν τεράστια και ανεξέλεγκτα σχολικά συγκροτήματα επεσήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας. Οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλεξόπουλο και του ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας στο θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Ο Αντιπεριφερειάρχης φάνηκε σύμφωνος με τους εκπαιδευτικούς και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Για ποιο νέο σχολείο μιλά η Υπουργός Παιδείας, η οποία επισημαίνει «πρώτα ο μαθητής», όταν θα πρέπει να κλείσει το σχολείο στο Τρίκερι και οι μαθητές να πηγαίνουν στην Αργαλαστή;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Αλεξόπουλο.
Ο πρόεδρος, ενημερώνοντας τον Αντιπεριφερειάρχη για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, επεσήμανε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προσδιορίσει τις προϋποθέσεις για συγχωνεύσεις, οι οποίες αφορούν σε πολλά σχολεία της Μαγνησίας.
Το αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων θα είναι δραματικό τόσο για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.
Αυτό θα γίνει γιατί οι μαθητές θα ταλαιπωρούνται για να μεταβαίνουν στο νέο τους σχολείο, τα τμήματα θα συμπτυχθούν και θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών.
Παράλληλα θα καταργηθούν στην ουσία οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες υπολογίζονται στο 1/3 του συνόλου και οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μετατεθούν σε άλλα σχολεία και εκτός νομού.
«Αντιστεκόμαστε στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο εκτελεί άνωθεν εντολές από το ΔΝΤ και τις Τράπεζες και κλείνει σχολεία. Κλείνει σχολεία της Περιφέρειας που πετραδάκι - πετραδάκι τα χτίζανε οι τοπικές κοινωνίες, συγχωνεύει σχολεία και δημιουργεί ανεξέλεγκτα σχολεία. Είμαι βέβαιος ότι κανένας γονέας δεν θέλει το παιδί του να πηγαίνει σε ένα παντελώς ανασφαλές σχολείο, σαν τα συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και την αντίδρασή μας», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού ενημερώθηκε από τους εκπαιδευτικούς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ για τις επερχόμενες αλλαγές, συμφώνησε με τις απόψεις τους και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τέλος σχολίασε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών.

Αιχμές προς τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας
Αντίδραση προκάλεσε η δήλωση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργου Δοδοντσάκη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στη Μαγνησία.
Ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Αλέκος Αρβανιτάκης σχολίασε την τοποθέτηση του Διευθυντή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν ο προϊστάμενος είπε ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις στη Μαγνησία, τότε προς τι η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κάλεσε τους σχολικούς συμβούλους, τον Προϊστάμενο και τον Δήμο Βόλου να συζητήσουν και να καταθέσουν προτάσεις για τις συγχωνεύσεις;», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προθέσεις της κεντρικής διοίκησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, μιας και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας ήταν η πρώτη Ένωση που ανέδειξε το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |