ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Αντίθεση ΒΕΑ στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής /

Αντίθεση ΒΕΑ στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής



Κατηγορηματικά αντίθετο στη λήψη αυστηρών μέτρων ποινικοποίησης φοροδιαφυγής ακόμη και για μικρά ποσά εν μέσω κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, είναι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι τζίροι μειώνονται δραματικά, η εξόφληση τιμολογίων δυσκολεύει και στην καλύτερη των περιπτώσεων καθυστερεί, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και όταν οι τράπεζες αυστηροποιούν κριτήρια αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, περιορίζουν την χρηματοδότηση και η αγορά αντιμετωπίζει εξαιρετικά προβλήματα ρευστότητας, δεν γίνεται εκτιμά το επιμελητήριο να προκρίνεται η λύση της ποινικοποίησης των αδικημάτων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μέτρα αυτής της αυστηρότητας, υπογραμμίζει το ΒΕΑ, δεν θα αποφέρουν στο δημόσιο τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα ταλαιπωρήσουν πλήθος επιχειρήσεων που αγωνίζεται να επιβιώσει για τις οποίες η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια αποδυναμώνεται με το ύψος των επιβαλλόμενων προκαταβολών.

Μέτρα που επιβάλλονται θα ήταν:

• Ο συμψηφισμός υποχρεώσεων προς το δημόσιο και οφειλών του δημοσίου

• Η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις (μέτρο το οποίο το ΒΕΑ χαιρετίζει ως πολύ θετικό, σημειώνοντας όμως ότι η προσαύξηση 1% κάθε μήνα δικαιολογείται μόνο εφόσον και το ίδιο το δημόσιο ακολουθούσε τακτικές προσαύξησης στις δικές του υποχρεώσεις).

• Η δημιουργία πλαισίου υποχρεωτικής καταβολής του ΦΠΑ τιμολογίων τοις μετρητοίς και άμεσα.

• Θετική κρίνεται και η προσπάθεια εξυγίανσης του τρόπου λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και αποκατάστασης της ηθικής των ελεγκτών (εφοριακών, τελωνειακών) με συστήματα αξιολόγησης και ποινικοποίησης εκβιαστικών τακτικών, χρηματισμού, διαφθοράς κ.λπ.

Το ΒΕΑ καταλήγοντας σημειώνει ότι τα μέτρα καταπολέμησης φοροδιαφυγής αυτής της αυστηρότητας που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εποχής αλλά καθοδηγούνται από την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πλαισίου που ικανοποιεί τους δανειστές δεν είναι πρόσφορα, υπενθυμίζοντας ότι οι τάσεις στα λουκέτα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να βαίνουν επικίνδυνα αυξανόμενες και οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον είναι απογοητευτικές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ΒΕΑ δεν αναγνωρίζει την φοροδιαφυγή ως μάστιγα για την Ελληνική οικονομία, αλλά θα πρέπει αυτή την περίοδο να υπάρξει διάκριση μεταξύ των κατεχόντων που συστηματικά και μελετημένα φοροδιαφεύγουν και εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία λόγω της οικονομικής συγκυρίας.ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |