ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2011 >Ουρές για να γράψουν φάρμακα /

Ουρές για να γράψουν φάρμακα



Ουρές… μέχρι τα απέναντι πεζοδρόμια στους εναπομείναντες οικογενειακούς γιατρούς Βόλου και Νέας Ιωνίας από συνταξιούχους κυρίως για να γράψουν τα φάρμακα του μήνα. Υποχρεώνονται να περιμένουν δύο και τρεις ώρες προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Στην ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών συνέβαλε και η ανασφάλεια εξαιτίας των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων στα φαρμακεία.

Ακόμη και από τις 7 το πρωί περιμένουν έξω από τα ιατρεία για να εξεταστούν ή να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους δεκάδες ασφαλισμένοι. Το ίδιο σκηνικό σε Βόλο και Νέα Ιωνία για όσους έχουν φυσικά υπομονή να το κάνουν, διότι η ταλαιπωρία προκαλεί ακόμη και αψιμαχίες στους διαδρόμους των ιατρείων με τους γιατρούς σε «ρόλο διαιτητή» να προσπαθούν να καθησυχάσουν τους 40 και 50 ασφαλισμένους που προσέρχονται «ανά βάρδια» στα ιατρεία τους.
Η έλλειψη παθολόγων είναι η πρώτη βασική αιτία αυτής της ταλαιπωρίας που υφίστανται ο κόσμος. Η δεύτερη εξίσου σημαντική αιτία είναι οι συνεχιζόμενες απεργίες των τελευταίων δύο εβδομάδων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που έχουν προκαλέσει «ντελίριο» και ανασφάλεια ειδικά στους συνταξιούχους που σπεύδουν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους για να μην «μείνουν ακάλυπτοι» από τις θεραπείες τους.
Μέχρι τις 15 τουλάχιστον Φεβρουαρίου η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό διότι μόλις προχθές έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις προσλήψεις νέων γιατρών. Η Διοίκηση του ΙΚΑ και η αρμόδια Υπηρεσία στην Αθήνα εκτιμά ότι η όλη διαδικασία των προσλήψεων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου προκειμένου να πιάσουν δουλειά.
Η Νομαρχιακή Μονάδα του ΙΚΑ είναι πλέον αποδεκατισμένη από οικογενειακούς γιατρούς. Αρκετοί συνταξιοδοτήθηκαν και οι νέοι που έχουν μικρή προϋπηρεσία φαντάζουν ελάχιστοι για να καλύψουν τα κενά. Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν για να αποφύγουν τη διαδικασία του προγραμματισμού επίσκεψης μέσω του 184 που επίσης είναι χρονοβόρα, να επισκεφτούν τον οικογενειακό τους γιατρό.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται μάλιστα η συνταγογράφηση κάποιας εξέτασης, κυρίως μικροβιολογικής, απαιτείται στη συνέχεια ο ασφαλισμένος να μεταβεί στο ΙΚΑ σε άλλο γιατρό, ελεγκτή, για να πάρει υπογραφή και σφραγίδα και ενίοτε και σε δεύτερο.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν σε αυτό. Οι γιατροί βάσει των διατάξεων του ΙΚΑ έχουν δικαίωμα να γράψουν πολύ συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων πλέον και εξετάσεων, ανεξάρτητα εάν σε αρκετές περιπτώσεις, θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερα για την σωστή θεραπεία του ασθενή. Όταν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να επανέλθει δεύτερη και τρίτη φορά, προκειμένου να γραφτούν τα επιπλέον φάρμακα ή οι νέες εξετάσεις και να εγκριθούν σχετικά. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει επανάληψη της ταλαιπωρίας και ξανά από την αρχή. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |